De opkomst van mensen die naar de stembus gaan, is vooralsnog hoger dan die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Bij sommige stembureaus was het woensdagmorgen erg druk, onder meer op grote stations. Ook was er veel animo om op de Marker Wadden te stemmen.
Volgens een landelijke peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS en RTL had om 10.30 uur 15 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat was vijf jaar terug rond dat tijdstip nog 13 procent.
Diverse grote steden kwamen zelf met opkomstcijfers naar buiten. Zo had in Den Haag om 10.00 uur 12 procent van de kiesgerechtigden gestemd, tegen 11,3 procent op dezelfde tijd bij de vorige verkiezingen. In Rotterdam en Utrecht was via het internet live te zien hoe het aantal stemmers zich ontwikkelde. In de Maasstad was rond 11.30 uur al meer dan 20 procent van de kiesgerechtigden wezen stemmen. In Utrecht stond de teller toen al op dik 24 procent.
Stemmen op station
Onder meer voor het stemmen op stations bestaat veel interesse. Dat kan op en rond meer dan zestig stations in Nederland. In Amsterdam trekt het hoogste stemlokaal van het land, de twintigste verdieping van de A’DAM Toren aan het IJ, verder veel mensen. Daar stond ’s morgens een flinke rij van minstens honderd stemmers.
In Lelystad kunnen kiezers op deze zonnige woensdag het ruime sop kiezen. In samenwerking met Natuurmonumenten brengt de gemeente verscheidene malen per dag mensen per boot naar een stembureau op de nieuwe eilandengroep Marker Wadden. Dat is zo populair dat de gemeente al extra boten heeft moeten inzetten.
De meeste stembureaus gingen om 7.30 uur open. Er kan nog tot 21.00 uur woensdagavond worden gestemd.