Verhuurders van sociale woningbouw mogen bij de fiscus informatie over het inkomen van huurders opvragen. Zo weten ze of ze de huur kunnen verhogen. Bij woningen in de vrije sector mag dat echter niet. Het gebeurt wel.
Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Het is verhuurders verboden om bij de Belastingdienst inkomensgegevens op te vragen van mensen die een huur betalen van meer dan 681 euro. Vanaf die prijs gaat het om vrije sector woningen.
Voor dat soort woningen mag de verhuurder de prijs zelf bepalen. Maar wat niet mag is het inkomen opvragen. Dat mag alleen bij huurders van sociale huurwoningen, omdat die informatie nodig is omdat verhoging daar inkomensafhankelijk zijn gemaakt.
Toch gegevens opgevraagd
Een aantal grote verhuurders, waaronder Syntrus Achmea, hebben toch gegevens opgevraagd, zo blijkt uit klachten die de Woonbond heeft ontvangen.
Syntrus Achmea stelt dat het "per ongeluk" meer inkomensgegevens heeft opgevraagd dan nodig. De verhuurder heeft de 7.000 getroffen huurders per brief haar excuses aangeboden. De gegevens zijn uit de administratie verwijderd.
Informatie mogelijk misbruiken
Waarom mag verhuurder gegevens niet hebben? Als verhuurders beschikken over informatie over het inkomen van huurders in de vrije sector, zouden ze die informatie kunnen misbruiken, stelt D66-kamerlid Kees Verhoeven in de Volkskrant.
"Wanneer ze weten hoeveel hun huurders verdienen, kunnen zij besluiten de huren nog wat verder op te voeren", aldus Verhoeven. Regels rond een maximum huurverhoging bestaan niet voor huurders in de vrije sector.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl