- Voor vastgoedverhuurders in de vrije sector dreigen met terugwerkende kracht problemen met eerder doorgevoerde huurverhogingen.
- Een reeks uitspraken van kantonrechters stelt oude huurverhogingen ter discussie.
- Als de uitspraken standhouden bij hogere rechters, dreigt een strop van ruim 6 miljard euro voor verhuurders, blijkt uit een vastgoedonderzoek.
- Lees ook: Duitsland reguleert huurprijzen slimmer dan Nederland, volgens onderzoekers – zo werkt dat
Verhuurders in de vrije sector zijn beducht dat ze huurders moeten compenseren voor te hoge huren, op grond van een aantal rechterlijke uitspraken. In totaal kan het gaan om een bedrag van meer dan 6 miljard euro, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.
Verhuurders die onder meer geld van verzekeraars en pensioenfondsen beleggen, hebben de afgelopen jaren kritiek gekregen over de manier waarop huren worden verhoogd. Doorgaans gebeurde dat met een formule op basis van de inflatie plus een percentage van 3 procent tot 5 procent.
Maar de opslag verschilde vaak fors per verhuurder en daar zijn door huurders diverse rechtszaken over gevoerd. Lagere rechters spreken van “willekeur” en hebben in een aantal zaken huurverhogingen helemaal geschrapt, wat tot honderden euro’s huurverlaging leidde.
Als hogere rechters meegaan met het oordeel van de lagere rechters, dreigt een miljardenstrop voor vastgoedverhuurders. Volgens vastgoedadviseur CBRE gaat het over de afgelopen vijftien jaar om 6,4 miljard euro, zo meldt het FD. Op verzoek van de brancheclub IVBN heeft de vastgoedadviseur een schatting gemaakt van de potentiële risico’s voor vastgoedverhuurders.
De komende maanden gaat de Hoge Raad zich buigen over het huurverhogingsbeding. Mocht daaruit komen dat huurders inderdaad te veel hebben betaald, dan kan dat verhuurders duur komen te staan. "Dit zal leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en een forse schadepost voor pensioendeelnemers", schrijft de IVBN in een persbericht. "Een stagnering in de nieuwbouw volgt door het verminderde investeringskapitaal en een verdere scheefgroei op de woningmarkt volgt, omdat de markthuren fors gaan stijgen."
Daarnaast kan er tot 2040 zo'n 87,4 miljard euro aan misgelopen huurinkomsten ontstaan als er in de toekomst geen huurverhogingen meer worden mogen doorgevoerd. Daardoor zou de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector kunnen dalen met 24 tot 40 procent, volgens de IVBN.
Maximale huurverhoging in de vrije sector
De overheid heeft voor de komende jaren bepaald dat er tot 1 mei 2029 een maximale huurverhoging geldt voor vrijesectorwoningen. Verhuurders mogen de huur jaarlijks maximaal verhogen met de inflatie plus 1 procent óf de stijging van de cao-lonen plus 1 procent. Hierbij geldt het laagste percentage.
Voor 2024 betekent dit dat de huurstijging in de vrije sector is beperkt tot 5,5 procent. Dit heeft betrekking op ongeveer 640.000 huurders in dit segment van de huurmarkt.