• Het kabinet neemt maatregelen om het financieel onaantrekkelijker te maken om als particulier of als professionele belegger huizen te kopen om te verhuren.
  • Zo gaat de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen, omhoog van 2 naar 8 procent.
  • Als het aan de PvdA ligt komt er ook een ‘prins Bernhard-belasting’, waardoor pandjesbazen die meer dan vijf huizen in bezit hebben inkomstenbelasting gaan betalen over hun huurinkomsten en vermogenswinsten.

Steeds meer particulieren kopen woningen om te verhuren. De groep die hiervoor kiest, is heel divers: van zzp’ers die een woning voor de verhuur als pensioenvoorziening beschouwen, tot ‘huisjesmelkers’ die een reeks woningen hebben voor de verhuur.

In de politiek wordt er weinig onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten particuliere verhuurders, ook al blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat slechts één op de vijf particuliere verhuurders meer dan 1 woning verhuurt.

Het kabinet komt voor 2021 met een aantal generieke maatregelen die het voor particuliere en professionele beleggers minder aantrekkelijk moeten maken om een huis te kopen voor de verhuur.

Als het aan de PvdA ligt komt er zelfs een ‘prins Bernhard-belasting’, waardoor pandjesbazen die vijf panden of meer bezitten inkomstenbelasting moeten gaan betalen over de huurinkomsten en vermogenswinsten.

Dit zijn vier ontwikkelingen waar particuliere verhuurders van huizen volgend jaar rekening mee moeten houden.


1. Hogere overdrachtsbelasting voor beleggers bij aankoop woning

Particuliere beleggers en andere kopers die de woning niet zelf gaan bewonen, moeten vanaf volgend jaar 8 procent overdrachtsbelasting gaan betalen in plaats van de nu geldende 2 procent.

Het gaat hierbij naast professionele investeerders ook om onder meer ouders die een huis aanschaffen voor hun studerende kind en zzp’ers die een tweede huis voor verhuur gebruiken als pensioenvoorziening.

De maatregel maakt deel uit van de wet differentiatie overdrachtsbelasting die tot doel heeft het voor starters makkelijker maken de koopmarkt te betreden en beleggers juist te ontmoedigen hun geld in woningen te steken. Starters tussen de 18 en 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting.

Lees hier meer: Huis kopen? Aanpassing overdrachtsbelasting zorgt ervoor dat starters beter even wachten – beleggers moeten snel hun slag slaan


2. Maximale huurverhoging van 1% boven inflatie in de vrije sector

Onder druk van GroenLinks en de PvdA heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten dat de huren in de vrije sector volgend jaar met maximaal de inflatie plus 1 procent omhoog mogen gaan.

Volgens de linkse partijen is die beperking van de huurverhoging nodig, omdat veel mensen door de coronacrisis met financiële problemen kampen.


3. Opkoopbescherming door gemeenten

Ollongren heeft ook een wetsvoorstel gemaakt om gemeenten de ruimte te geven voor een opkoopbescherming. Als dat wetsvoorstel wordt aangenomen krijgen gemeenten de mogelijkheid om de komende drie jaar wijken aan te wijzen waar woningen niet gekocht mogen worden voor de verhuur. Daarmee moeten goedkope en middeldure woningen beschermd worden.

Een gemeente moet bij het toepassen van de opkoopbescherming wel aantonen dat de leefbaarheid van de wijk in gevaar komt zonder de opkoopbescherming.


4. Meer aanbod van hypotheken voor verhuur

Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep signaleert in de nieuwsbrief van deze week dat er ook een positieve noot is voor particulieren die woningen willen kopen voor de verhuur: er zijn de afgelopen jaren steeds meer geldverstrekkers gekomen die een hypotheek aan willen bieden voor huizen die bedoeld zijn om te verhuren.

De hypotheekrentes voor die zogeheten verhuurhypotheken liggen wel ongeveer 1 tot 2 procent hoger dan reguliere hypotheken en bij sommige geldverstrekkers moeten ze al binnen tien jaar zijn afgelost.

Lees hier meer: Hypotheek voor verhuur: dit zijn opvallende verschillen bij de hypotheekrente en andere voorwaarden van 7 aanbieders 


Bonus: na 2021 mogelijk de Bernhard-belasting, als de PvdA in de regering komt

De PvdA wil dat pandjesbazen die vijf panden of meer bezitten inkomstenbelasting gaan betalen over de huurinkomsten en vermogenswinsten.

De sociaaldemocraten noemen dat in hun verkiezingsprogramma de 'prins Bernhard-belasting'. Dit volgens De Telegraaf tot ongenoegen van prins Bernhard zelf: "Ik vind het vreemd dat een politieke partij mijn naam gebruikt in haar programma. Daarnaast vind ik dat ze uit moeten gaan van hun eigen kracht en daarbij niet één persoon moeten betrekken."

[activecampaign form=24]

LEES OOK: 4 redenen waarom de huizenmarkt het in 2021 alsnog zwaar krijgt