Vorig jaar trokken ruim 1,8 miljoen Nederlanders naar een andere woning, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.
Zo’n verhuizing is behoorlijk ingrijpend; niet alleen in organisatorisch, maar ook in financieel opzicht.
Het verslepen van banken, stoelen, tafels, kleding en andere spullen kost al snel honderden euro’s, terwijl je ook al veel geld kwijt bent aan de inrichting van je nieuwe woning.
Hoe kun je zo goed en voordelig mogelijk van huis wisselen?
Verhuisbedrijf
Een verhuisbedrijf kan je veel zorgen uit handen nemen en als je wilt zelfs alle zorg: van inpakken tot het monteren van de meubelen op je nieuwe adres. Maar er zijn meer voordelen: het werk wordt door een professional gedaan, de verhuizing neemt veel minder tijd in beslag en eventuele schade die door toedoen van het bedrijf ontstaat wordt vergoed.
Aan dit alles hangt uiteraard wel een prijskaartje. Hoeveel je precies kwijt bent, hangt onder andere af van de dag waarop je verhuist (voor het weekend geldt een toeslag), de hoeveelheid spullen die je wil verhuizen, de handelingen die je uitbesteedt en de afstand die de verhuiswagens moeten overbruggen.
Ook het type woning is van belang: spullen verslepen naar een bovenwoning of een huis met smalle trappen is uiteraard arbeidsintensiever dan een verhuizing naar een huis waarvan alle kamers makkelijk bereikbaar zijn.
Kosten besparen
Je kunt op de kosten voor een verhuisbedrijf besparen door de verhuizers zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Het scheelt bijvoorbeeld een aanzienlijk bedrag als je zelf je spullen inpakt en op de verhuisdag een handvol vrienden optrommelt.
Je kunt er ook voor kiezen om het verhuisbedrijf alleen in te schakelen voor de verhuizing van grote meubelen en zware spullen als een wasmachine of koelkast.
Verder is het verstandig om voor de verhuizing je inboedel goed door te lopen en overtollige spullen weg te gooien: dat scheelt veel gesjouw en dozen. En als je je meubelen vooraf demonteert, maak je het niet alleen de verhuizers een stuk makkelijker, maar spaar je bovendien veel ruimte uit in de vrachtwagen.
Offertes vergelijken
De tarieven van verhuisbedrijven kunnen behoorlijk uiteenlopen. Vraag daarom vooraf bij meerdere verhuizers een offerte aan.
Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit. Zijn de verhuizers voldoende opgeleid? Is het bedrijf aangesloten bij een geschillencommissie? Hoeveel krijg je bij schade uitgekeerd: de dagwaarde of de nieuwwaarde? En wat is het maximale verzekerde bedrag?
Heb je een goed verhuisbedrijf gevonden, zet dan vooraf alle afspraken op papier. Het is dan voor beide partijen duidelijk wat je van elkaar kunt verwachten.
Zelf doen
Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de verhuizing helemaal zelf te doen. Bij veel verhuisbedrijven of doe-het-zelf-zaken kun je spullen huren die je verhuizing vergemakkelijken, zoals een verhuisdeken (die je spullen in de wagen beschermt) of een steekwagen.
Aanhangwagen
Als je zelf je spullen verhuist, heb je een bus of aanhangwagen nodig. Een aanhangwagen huren kost zo'n 20 tot 50 euro per dag, afhankelijk van de grootte en het laadvermogen.
Voor een bus of verhuiswagen moet je rekenen op circa 60 tot 100 euro per dag, afhankelijk van de omvang van het busje. In het weekend geldt vaak een toeslag van enkele tientjes. Moet je een grote afstand overbruggen, dan komt daar nog een kilometervergoeding bij.
Een grotere bus of aanhangwagen is duurder, maar die kosten verdien je wellicht terug omdat je minder vaak op en neer hoeft te rijden. Voor een indicatie van de omvang van je inboedel is deze calculator handig.
Een gehuurde aanhanger of bus is automatisch verzekerd. Wel geldt vaak een vrij hoog eigen risico. Bij veel bedrijven kun je dit bedrag tegen een geringe vergoeding flink terugschroeven.
Verhuiscontainer
Zie je het niet zitten om voortdurend hen en weer te rijden, dan kun je ook een verhuiscontainer huren. Het verhuurbedrijf plaatst deze container voor je huis. Jij laadt vervolgens alle spullen in en na afloop levert het verhuurbedrijf de container af voor je nieuwe woning.
De kosten hiervoor zijn 120 tot 300 euro per week, afhankelijk van de omvang van de container. Dit is inclusief plaatsen en ophalen. Informeer vooraf bij je gemeente of je voor plaatsing van de container een vergunning nodig hebt. Soms is alleen een melding voldoende.
Verhuisdozen
Voor een verhuizing zijn veel dozen nodig. Hoeveel hangt af van de omvang van je inboedel en het aantal gezinsleden. Een aardige richtlijn is vijftien dozen per kamer of ruimte. Een gezin met vier personen heeft circa 80 tot 100 dozen nodig en een klein huishouden ongeveer 30 tot 50 dozen.
Voor een verhuisdoos ben je ongeveer één tot twee euro kwijt. Tweedehands dozen zijn voordeliger: 90 cent tot een euro per stuk (afhankelijk van het formaat). Er bestaan daarnaast speciale dozen voor bijvoorbeeld boeken en hangkleding.
Je kunt ook dozen van de supermarkt nemen, maar deze zijn een stuk minder stevig dan verhuisdozen, waardoor goedkoop duurkoop kan zijn.
Tijdelijke opslag
Soms moet je je spullen tijdelijk opslaan, omdat je nieuwe huis nog niet is opgeleverd of wordt verbouwd. De kosten hiervan hangen af van de omvang van de inboedel en de verhuurperiode. Reken globaal op circa 40 tot 50 kubieke meter opslagruimte voor een gezin. Op deze site kun je prijzen vergelijken van verschillende aanbieders.
Overige kosten
Met het verpakken en vervoeren van je inboedel ben je er nog niet. Je moet ook geld reserveren voor de aanschaf van nieuwe spullen, stoffering, inrichting van de tuin en aansluitkosten voor telefoon, internet, gas en elektriciteit. Loop ook je verzekeringen na, om onaangename verrassingen te voorkomen.
Vergoeding
Tegenover de kosten staat soms ook een vergoeding. Als je verhuizing noodzakelijk is vanwege je werk, kom je misschien in aanmerking voor een verhuisvergoeding. Heb je een huurhuis en moet je verhuizen vanwege de sloop of renovatie van het huis, dan heb je recht op een verhuiskostenvergoeding. Deze bedraagt momenteel minimaal 5.910 euro.
Verder hebben de meeste werknemers recht op één of twee vrije dagen als je gaat verhuizen. Informeer hiernaar bij je werkgever.