De stroom van verhogingen van de hypotheekrente die afgelopen week is ingezet, heeft deze week een vervolg gekregen. Tussen maandag 6 maart en vrijdag 10 maart worden er voor 37 hypotheken renteverhogingen doorgevoerd, zo blijkt uit een overzicht van actuelerentestanden.nl.

Dit komt niet als een verrassing, want financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep signaleerde begin deze week al dat er forse stijgingen van de hypotheekrente plaatsvinden. Afgelopen week verhoogden bijna alle geldverstrekkers hun hypotheekrentes. Gemiddeld gingen hypotheekrentes met rentevaste perioden van 5 jaar tot 30 jaar met 0,15 procentpunt omhoog. Er waren zelfs uitschieters met renteverhogingen van 0,4 procentpunt.

Die ontwikkeling zet deze week dus door en dat heeft alles te maken met de stijging van rentes op kapitaalmarkten. Door zorgen over de hardnekkig hoge inflatie vragen beleggers hogere vergoedingen voor leningen en dat sijpelt uiteindelijk ook door naar de hypotheekmarkt.

Van belang hierbij is dat de stijging van rentes op de kapitaalmarkt is vooruitgelopen op de hypotheekmarkt. Zo noteerde de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening begin februari op 2,5 procent, terwijl dit inmiddels 3 procent is. Een stijging van een half procentpunt in iets meer dan een maand dus.

Ter vergelijking: de 10-jaars hypotheekrente voor hypotheken met NHG-verzekering stond begin februari op gemiddeld 4,04 procent en afgelopen week was deze rente gestegen naar 4,19 procent. Ofwel: een plus van 0,15 procentpunt.

Op basis van de stijging van rentes op kapitaalmarkten is er dus nog ruimte voor een verdere stijging van hypotheekrentes. Dat wil echter niet zeggen dat er niets meer te kiezen valt. Er blijven verschillen tussen de hypotheekrentes van diverse aanbieders, onder meer gebaseerd op concurrentieoverwegingen voor hoe scherp men met bepaalde looptijden in de markt wil zitten.

Hypotheekrente: verschil hoogste en laagste rentes

In het overzicht hieronder heeft Business Insider op basis van data van actuelerentestanden.nl weergegeven wat de verschillende zijn tussen de hoogste en laagste hypotheekrente voor de rentevaste perioden van 5 jaar, 10 jaar en 20 jaar. Dit is gebaseerd op de rente voor annuïtaire hypotheken.

Voor hypotheken met NHG-verzekering geldt in 2023 dat je hiermee een lening van maximaal 405.000 euro kunt nemen.

Hypotheekrentes per 9 maart 2023

5 jaar vast, met NHG-verzekering

  • laagste: 3,92%
  • hoogste: 4,95%

5 jaar vast, 100% marktwaarde

  • laagste 4,48%
  • hoogste: 5,57%

10 jaar vast, met NHG-verzekering

  • laagste: 3,92%
  • hoogste: 4,84%

10 jaar vast, 100% marktwaarde

  • laagste: 4,48%
  • hoogste: 5,4%

20 jaar vast, met NHG-verzekering

  • laagste: 4,05%
  • hoogste: 5,05%

20 jaar vast, 100% marktwaarde

  • laagste: 4,7%
  • hoogste: 5,5%

(bron: actuelerentestanden.nl)

Te zien is dat de variatie in hypotheekrentes behoorlijk groot is. Het verschil tussen de hoogste en laagste rente voor een bepaalde looptijd ligt al gauw tussen de 0,8 procentpunt en 1 procentpunt.

Om een idee te geven: als je een hypotheek van 400.000 euro afsluit mét NHG-verzekering, dan zijn de netto maandlasten in het eerste jaar bij een annuïtaire hypotheek 1.484 euro, als de hypotheekrente 3,92 procent bedraagt voor tien jaar vast. Dat kun je berekenen met deze tool van berekenhet.nl.

Verhoog je de rente naar 4,84 procent, dan zijn de netto maandlasten in het eerste jaar 1.586 euro, ofwel ruim 100 euro per maand meer. Dat komt dus neer op 1.200 euro per jaar en 12.000 euro gedurende tien jaar.

Bij de verschillen tussen de hypotheekrentes in het overzicht hierboven valt ook op dat de rentes voor 5 jaar vast nauwelijks afwijken van de rentes voor 10 jaar vast. Je betaalt gemiddeld genomen niet extra, als je de hypotheekrente 10 jaar vastzet.

Schuif je verder op naar twintig jaar vast, dan betaal je nog wel wat extra voor de zekerheid van stabiele maandlasten voor een langere termijn.

LEES OOK: Nederlandse 10-jaars staatsrente voor het eerst in jaren boven 3%- dat heeft ook gevolgen voor de hypotheekrente