ABN Amro lijkt voorlopig de enige grootbank in Nederland die vaste salarissen generiek verhoogt, in reactie op het bonusplafond dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil instellen.
In de Tweede Kamer bestaat flinke ergernis over de verhoging van de vaste salarissen bij ABN Amro. Vooruitlopend op een bonusplafond van maximaal 20 procent, zijn de vaste salarissen voor honderd managers net onder de raad van bestuur met 20 procent verhoogd.
Kamer boos over salarisverhoging ABN Amro
De PvdA vindt dat een ,,onwenselijk en verkeerd signaal”, de SP noemt het onacceptabel en volgens GroenLinks is de bank blijven hangen in de jaren 90. Het CDA noemt de verhoging een ,,buitengewoon slecht signaal” en D66 vindt het zeer onwenselijk. De PVV spreekt van een grote schande.
VVD en PvdA steunden een verzoek van het CDA om er snel een debat over te houden met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën echter niet. Zij willen de kwestie betrekken bij het debat na de zomer over de nieuwe wet die bonussen maximeert op 20 procent van het vaste salaris.
Dijsselbloem zei in een reactie dat de directie van ABN de bevoegdheid heeft om salarissen te verhogen. ,,Ze kunnen dit doen als ze zich maar aan de wet houden.” Hij had ,,enige compensatie” in het vaste salaris wel verwacht als gevolg van het bonusplafond, maar wilde geen oordeel geven over wat er nu bij ABN gebeurt.
ING verhoogt salaris niet generiek
Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit. De loonsverhoging is volgens ABN Amro-topman Gerrit Zalm conform de nieuwe regelgeving en noodzakelijk om talent binnen te houden bij de bank.
Ook bij ING wordt in sommige gevallen het vaste inkomen van het senior management verhoogd. Maar volgens de bank is er geen sprake van een eenduidig verhogingspercentage.
Rabobank heeft het arbeidsvoorwaardenbeleid in een eerder stadium al versoberd los van de wetswijziging. De variabele beloning is daarbij afgeschaft en die wordt maar beperkt gecompenseerd in de salarissen, aldus een woordvoerster. ,,Per saldo is er sprake van een versobering.''
SNS stuurt op versobering
SNS Reaal heeft in de aanloop naar het komende wetsvoorstel de contracten van het senior management aangepast naar een variabele beloning van maximaal 20 procent. Dit heeft volgens een woordvoerder geen aanleiding gegeven de vaste salarissen te verhogen. ,,Sterker nog, de maximale uitloop van een salarisschaal is met 5 procent verlaagd. SNS Reaal keert geen variabele beloningen uit aan de raad van bestuur en de directies van de bank en verzekeraar.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl