Het voorgenomen btw-plan van de Nederlandse overheid zal met name kleinere bouwbedrijven raken. Dat stelt analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux donderdag in een rapport over de bouwsector.

Het kabinet is van plan om het btw-tarief voor honderden diensten en producten te verhogen. Consumenten betalen daar straks niet 6 procent over, maar 21 procent.

De verhoging van het btw-tarief moet het kabinet 4 tot 5 miljard euro opleveren. Dat bedrag kan worden ingezet om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat één van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

Schilders, behangers en stukadoors

De btw-inkomsten zijn volgens Kepler Cheuvreux goed voor circa 30 procent van de belastinginkomsten in Nederland. In het rapport schetst de financieel dienstverlener het scenario voor gespecialiseerde diensten als schilders, behangers en stukadoors.

Renovatie is goed voor circa 10 procent van de omzet van de bouwsector die vorig jaar goed was voor 54 miljard euro. De omzet met betrekking tot de huizenbouw bedroeg 7,3 miljard euro.

Omzet BAM getroffen

Mulder verwacht dat de grote beursgenoteerde bouwondernemingen nauwelijks last krijgen van de voorgenomen btw-regeling. "Bij BAM zal circa 5 procent van de totale omzet door de regeling worden getroffen. Bij Heijmans die meer gespecialiseerd is in de Nederlandse woningmarkt is dit 11 procent", aldus de analist.

Met het oog op het herstel in de Nederlandse woningmarkt en met name de nieuwbouwsector, zullen deze percentages volgens Mulder wel stijgen in de komende jaren.

Dolksteek ondernemers

Woensdag reageerden vrijwel alle brancheorganisaties van sectoren die getroffen worden door de voorgenomen btw-verhoging, afwijzend. Zij voorspellen ernstige gevolgen voor omzet en werkgelegenheid als de kabinetsplannen voor afschaffing van het lage btw-tarief op de meeste producten worden aangenomen.

De voorzitter van MKB-Nederland was verbijsterd door het kabinetsplan. Hij noemde een eventuele verhoging van het btw-tarief “een dolksteek in de rug” voor ondernemers.

Lees ook

12 bizarre voorbeelden van de btw-waanzin in Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl