- Appartementseigenaren lopen vaak belastingvoordeel mis dat zij kunnen krijgen als de Vereniging van Eigenaren (VvE) een lening heeft afgesloten.
- Het aandeel aan rente dat zij betalen, kunnen ze opvoeren als onderdeel van de renteaftrek bij eigen woning in de persoonlijke belastingaangifte, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).
- Bekijk hier een voorbeeld, waarin het belastingvoordeel oploopt tot een paar honderd euro per jaar.
- Lees ook: Fiscale eindejaartips voor je huis in 2024: optimaliseer je hypotheek en 7 andere manieren om geld te besparen
Appartementseigenaren die lid zijn van een Vereniging van Eigenaren (VvE), laten vaak honderden euro’s aan belastingvoordeel liggen. Als de VvE een lening heeft afgesloten, kunnen ze hun aandeel aan betaalde rente als op aftrekpost opgeven in hun belastingaangifte, dus als onderdeel van de hypotheekrenteaftrek in box 1. Maar hiervan zijn veel appartementseigenaren niet op de hoogte.
Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder VvE-leden en gesprekken met VvE-beheerders. Rentes op leningen voor de eigen woning, zoals leningen voor verduurzaming of onderhoud, kun je aftrekken van de inkomstenbelasting in box 1.
Dit geldt niet alleen voor rentes op leningen voor de eigen woning die je individueel hebt afgesloten, zoals de hypotheekrente, maar ook voor de rente die je betaalt voor een lening die de VvE heeft afgesloten. Om in aanmerking te komen voor aftrek moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
VvE-kosten worden meestal met een verdeelsleutel onder de appartementseigenaren verdeeld. Het aandeel aan rente dat een VvE-lid betaalt voor een door de VvE-afgesloten lening, kan de appartementseigenaar opvoeren als onderdeel van de hypotheekrenteaftrek in de persoonlijke belastingaangifte.
Voordeel renteaftrek kan oplopen tot honderden euro's per jaar
Volgens VEH kan het voordeel per huishouden oplopen tot enkele honderden euro's per jaar. De hoogte is afhankelijk van het breukdeel per appartement, de hoogte van de lening en de betaalde rente.
VEH geeft het volgende rekenvoorbeeld:
- Een VvE met appartementseigenaren heeft 250.000 euro geleend voor verduurzaming van het gebouw.
- In 2024 werd 8.125 euro aan rente betaald.
- Volgens de splitsingsakte zijn de eigenaren elk voor 1/10 eigenaar van het gebouw.
- Elke eigenaar heeft dus 812.50 euro aan rente betaald.
- Uitgaande van het gemiddelde aftrektarief (maximaal 36,97 procent) levert dit zo'n 300 euro aan belastingvoordeel op.
Volgens VEH is het belastingvoordeel bij leningen voor de woningen belangrijk bij het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. In verband met het Klimaatakkoord wil de overheid dat alle woningen in 2050 duurzaam en gasvrij zijn.
De renteaftrek helpt een lastige opgave als verduurzaming en groot onderhoud betaalbaar te maken, aldus VEH. De club van huizenbezitters wil dat banken en andere geldverstrekkers, zoals verduurzamingsfondsen, verplicht worden een jaarlijks overzicht te geven van de betaalde rente op appartementsniveau.
Ook wil de VEH dat de staatssecretaris van Fiscaliteit wettelijk regelt dat de betaalde rente wordt opgenomen in de vooraf ingevulde belastingaangifte, zoals bijvoorbeeld al gebeurt bij de rente van hypotheken voor de eigen woning.
Daarnaast roept VEH de Belastingdienst op coulant te zijn als appartementseigenaren hun misgelopen belastingvoordeel alsnog claimen. Dit kan overigens tot een periode van vijf jaar.