• De Verenigde Staten gaan vanaf november volledig gevaccineerde reizigers toelaten uit de EU, het VK, China en India.
  • Sinds het begin van de coronapandemie waren niet-noodzakelijke reizen naar de VS niet toegestaan.
  • De vraag is of mensen die zijn geprikt met het in de VS (nog) niet goedkeurde AstraZeneca-vaccin ook welkom zijn.

Na anderhalf jaar gaan de Verenigde Staten weer reizigers toelaten uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, China en India, maakte het Witte Huis maandagmiddag bekend. Mensen die naar de VS willen moeten volledig gevaccineerd zijn.

Sinds het begin van de coronapandemie is afreizen naar de VS nagenoeg onmogelijk voor mensen die geen Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning hebben, omdat de VS geen niet-noodzakelijke reizen vanuit de EU toestonden. Voor directe familieleden geldt wel een uitzondering.

Vanaf november zijn volledig gevaccineerde reizigers uit de EU, het VK, China en India weer welkom nadat ze voor het instappen ook negatief getest zijn. De vraag is wat precies de definitie is van “volledig gevaccineerd”.

Zo is onduidelijk of dat ook geldt voor mensen die zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin, want dat is nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder FDA. In Nederland hebben zo’n 400.000 mensen tenminste één prik met AstraZeneca gehad.

De EU-ambassadeur in de VS, Stavros Lambrinidis, bevestigde het nieuws op Twitter en schrijft daar met een enthousiast uitroepteken dat het reisverbod wordt opgeheven. Brussel en ook Londen hadden eerder al wel de beperkingen voor reizigers vanuit de VS versoepeld.

Europese bewindslieden verwelkomden het besluit. “Fantastisch nieuws, voor Duitse en Europese investeringen, onze exporten en trans-Atlantische relaties”, twitterde de Duitse vicepremier Olaf Scholz. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) ziet de versoepeling als “een logisch besluit gezien het succes van onze EU- vaccinatiecampagne.”

Ook de Britse premier Boris Johnson reageerde verheugd op het nieuws dat volgens hem de handel een impuls zal geven en families en vrienden aan beide kanten van de oceaan zal herenigen.

KLM en andere maatschappijen zijn verheugd

Luchtvaartmaatschappijen waren de afgelopen maanden flink aan het lobbyen bij het Witte Huis voor het opheffen van het reisverbod, maar moesten deze zomer toch nog vrijwel alle Europese toeristen missen. De vliegbedrijven reageren dan ook verheugd op de aankondiging.

Topman Ben Smith van Air France-KLM spreekt bijvoorbeeld van "fantastisch nieuws". Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern zal volgens hem snel extra vluchten naar de VS in zijn boekingssystemen gaan zetten. Ook president-directeur Pieter Elbers van KLM is verheugd.

"Voor KLM en de reisbranche betekent dit een belangrijke volgende stap op de weg naar herstel", geeft KLM'er Elbers aan. Hij roept ook op om internationaal te streven naar heldere en consequente afspraken hierover, zodat reizigers met vertrouwen weer reizen kunnen boeken. KLM vliegt op dit moment met een directe vlucht op negen verschillende bestemmingen in de VS.

Smith, die aan het hoofd staat van het moederconcern van KLM, voegde toe dat hij rekent op een relatief snel herstel van de markt. De reizigersaantallen van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, zouden in de ogen van Smith spoedig weer dichterbij moeten komen. Zowel naar toeristische reizen als naar zakentrips zou veel vraag zijn. Branchegenoot Virgin Atlantic Airways meldde al een toename van 91 procent van zijn Amerikaanse boekingen in het uur na de bekendmaking.

Ook British Airways heeft gereageerd op de stap van de Amerikanen. Topman Sean Doyle noemde het een "historisch moment" en gaf daarbij aan dat het de luchtvaartsector een enorme boost zou kunnen geven. Lufthansa reageerde ook positief, evenals brancheorganisatie IATA.

Airlines For Europe, een Europese lobbyorganisatie voor de luchtvaart, merkte daarnaast op dat de ontwikkeling net op tijd komt voor bijvoorbeeld vrienden die aan weerszijden van de Atlantische Oceaan wonen en graag samen de feestdagen zouden doorbrengen.

Verder heeft de aankondiging een warm welkom gekregen van beleggers. Op de Europese beurzen ging Air France-KLM maandag meer dan 5 procent omhoog. IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways en het Spaanse Iberia, won zelfs dik 11 procent aan beurswaarde.

LEES OOK: Schiphol is niet erg tevreden over herstel vliegverkeer dit jaar: ‘Minder dan wij hadden verwacht’