- De sfeer bij de Brexit-onderhandelingen is er niet beter op geworden, na al dan niet gemeende Britse dreigementen
- Het VK stapte eerder dit jaar uit de EU. Londen en Brussel proberen nu om voor het eind van dit jaar een akkoord te sluiten over een handelsovereenkomst.
- Volgens de Financial Times wil de Britse regering wetgeving invoeren die bestaande afspraken over de Brexit ondermijnt, maar Downing Street 10 ontkent dat.
De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zoeken dinsdag verder naar een handelsakkoord én naar onderling vertrouwen.
Dat het de laatste maanden maar niet wil vlotten en Londen en Brussel het nog altijd erg oneens zijn over bijvoorbeeld hun toekomstige economische rivaliteit en over de visserij beloofde niet veel goeds voor de nieuwe onderhandelingsronde.
De tijd dringt voor de EU en het VK om voor volgend jaar, als de Britten ook de facto de interne markt verlaten, een handelsakkoord te sluiten.
Maant EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier Londen al langer tot haast, aan de vooravond van de nieuwe ronde keerde premier Boris Johnson de de boodschap maandag om: als er midden oktober geen akkoord is, moet het maar zonder, was zijn boodschap.
VK dreigt weg te lopen zonder deal
Het Verenigd Koninkrijk is bereid desnoods zonder deal weg te lopen van het handelsoverleg met de Europese Unie, zei de Britse hoofdonderhandelaar David Frost afgelopen weekend in een interview met de krant Mail on Sunday.
Het Verenigd Koninkrijk stapte eerder dit jaar uit de EU. Londen en Brussel proberen nu om het eens te worden over een handelsovereenkomst. Er moet voor het eind van het jaar een deal liggen, want dan verloopt de overgangsperiode die begon na de Brexit. Tijdens die overgangsperiode houdt het Verenigd Koninkrijk zich nog aan EU-regels.
De partijen hebben in principe tot eind oktober de tijd om een deal te sluiten. Loopt het overleg stuk, dan dreigt alsnog een zogeheten no deal-Brexit. De EU en het Verenigd Koninkrijk moeten dan handel gaan drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie.
Europese topfunctionarissen hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk laten blijken dat er weinig schot zit in de onderhandelingen. De Britse onderhandelaar waarschuwde op zijn beurt dat Brussel er niet op hoeft te rekenen dat zijn land alsnog compromissen gaat sluiten over kwesties die het als breekpunten ziet.
"We accepteren geen bepalingen waarmee ze controle krijgen over ons geld of de manier waarop we dingen regelen in het Verenigd Koninkrijk", aldus Frost, die zei dat zijn land geen "satellietstaat" van Brussel mag worden. "Dat zou niet omstreden moeten zijn. Dat is wat het betekent om een onafhankelijk land te zijn."
Frost uitte ook kritiek op de onderhandelaars en regering van premier Theresa May, die vorig jaar is vervangen door haar partijgenoot Boris Johnson. Zij probeerden volgens de onderhandelaar te bluffen op "cruciale momenten" in het Brexit-overleg, maar daar zou doorheen zijn geprikt.
Brits wapengekletter versus EU
Volgens de Financial Times staat de Britse regering op het punt om nog meer olie op het vuur te gooien, zo meldde de zakenkrant maandag.
Johnson en consorten zouden met een nieuw wetsvoorstel komen dat belangrijke onderdelen van de terugtrekkingsovereenkomst met de EU teniet zal doen, schreef de zakenkrant op basis van drie anonieme bronnen.
De Britse regering ontkende maandag echter dat het om wetgeving zou gaan waarmee het al beklonken scheidingsakkoord wordt ondermijnd. Dit heeft onder meer betrekking op de grensregeling met Noord-Ierland.
Britse pond zakt weg
Het Britse pond daalde maandag in waarde, toen de risico's van een no deal-Brexit leken toe te nemen.
Het pond leverde maandagmiddag bijna 1 procent aan waarde in ten opzichte van de dollar. Het was daarmee de grootste daling van het pond sinds juni dit jaar.