- De verduurzaming van het Nederlandse bedrijfsleven stokt, meldt MVO Nederland op basis van eigen onderzoek.
- De biodiversiteit in Nederland neemt af en de circulaire economie wil maar niet groeien.
- MVO Nederland wijt dit aan haperend kabinetsbeleid, dat onvoldoende wetgeving initieert om vernieuwende, groene bedrijven verder te helpen.
- Lees ook: Nederlanders toveren oude matrassen om tot judomatten en ondertapijt – groene wetgeving bleek cruciaal: ‘We leden acht jaar verlies’
Nog geen 20 procent van de Nederlandse economie is duurzaam en sociaal ingericht. Bovendien stokt de verduurzaming van ons land.
Dat meldt MVO Nederland in een nieuw jaarlijks uitgevoerde analyse van het Nederlands bedrijfsleven, geheten de Nieuwe Economie Index (NEx).
Precies 18,5 procent van de economie heeft een duurzaam en sociaal karakter, volgens MVO Nederland. Dit is een gemiddelde van zeven door de onderzoekers opgestelde deelgebieden, waaronder groene energie, biodiversiteit, circulaire economie en inclusief ondernemen.
We scoren relatief hoog op inclusiviteit (39,5 procent), zo blijkt, maar laag (8,7 procent) op bijvoorbeeld nieuwe rijkdom. Dit is een manier van bedrijfsvoering waarbij niet alleen financiële waarden centraal staan, maar ook natuur en maatschappij belangrijke pijlers zijn.
Biodiversiteit neemt af in Nederland
De Nederlandse economie verduurzaamde over de gehele linie met maar 1 procentpunt ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt. De stagnatie wordt veroorzaakt door een verslechtering op het gebied van zowel de 'nieuwe rijkdom' als de biodiversiteit. Dit laatste komt door de verslechtering van de zoetwaterkwaliteit en de toename van stikstof.
Ook wil het maar niet opschieten met de beoogde circulaire economie, waarbij grondstoffen in de keten opnieuw worden gebruikt voor toekomstige producten. Voor het zesde jaar op rij is slechts 13 tot 14 procent van de economie circulair ingericht, meldt MVO Nederland. Dat is problematisch, omdat Nederland al in 2030 50 procent van zijn economie circulair ingekleed wil hebben.
Het blijkt nog altijd financieel aantrekkelijker te zijn om nieuwe grondstoffen te gebruiken dan de oude te hergebruiken. Voor plasticrecyclers uit Nederland blijkt de concurrentie van nieuw plastic uit China moordend te zijn.
Betere wetgeving nodig voor groene economie
De regering doet maar weinig om innovatieve groene bedrijven vooruit te helpen, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland in het bijbehorend persbericht. “De NEx toont aan dat een doorbraak op circulaire economie en biodiversiteit uitblijft zolang wetgeving is ingericht op de belangen van traditionele bedrijven. Dit maakt bedrijfsinitiatieven die natuur en maatschappij bevorderen nog vaak klein en te weinig serious business."
Dat wetgeving in het voordeel van vernieuwende, groene bedrijven werkt, ziet MVO Nederland bevestigd worden in het eigen onderzoek. Ten opzichte van 2023 is het aandeel bedrijven met een transparante keten met bijna 4 procentpunt gestegen, omdat bedrijven vaker zijn gaan rapporteren over hun toeleveringsketen. Dit komt omdat Europese wetgeving dit verplicht maakt, aldus MVO Nederland.
Een lichtpuntje is wel dat de verduurzaming van het bedrijfsleven sinds 2020 jaarlijks toeneemt, zij het met een steeds kleiner percentage. In 2020 was nog maar 12,1 procent van het bedrijfsleven duurzaam en sociaal.