- Verbouwen? Als je een omgevingsvergunning nodig hebt, kan dat behoorlijk prijzig zijn.
- In 41 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan 10 procent, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis.
- Er zijn wel grote verschillen in de kosten tussen gemeenten.
Ben je huiseigenaar en heb je dit jaar plannen voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van je huis? Dan is de kans groot kans dat je soms wel honderden euro’s meer kwijt bent. Want in 41 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan 10 procent, met enkele uitschieters van boven de 50 procent.
Dat meldt de Vereniging Eigen Huis dinsdag, op basis van een jaarlijks onderzoek naar de kosten van omgevingsvergunningen.
De gemiddelde prijsstijging voor een bouwvergunning bedraagt dit jaar 3 procent ten opzichte van 2020. Afgelopen jaar beleefde Nederland al een stijging van 2,4 procent ten opzichte van 2019.
Het is overigens niet overal bonanza: 161 gemeenten beperken de stijging tot maximaal 5 procent, 120 gemeenten wijzigen de bouwleges dit jaar niet.
De sterkste stijging bij bouwvergunningen komt dit jaar voor rekening van de gemeente Renkum, waar de verhoging maar liefst 65 procent bedraagt. Renkum heeft het hele systeem van legesberekening dusdanig op de schop gegooid dat een kleine bouwvergunning al gauw 450 euro kost (wat 177 euro meer is dan in 2020).
Eerlijk is eerlijk: er zijn ook dalers. In veertien gemeenten werd het goedkoper om te verbouwen. Het minst betaal je in de gemeenten Mook, Middelaar, Putten, Zoeterwoude en Loppersum (bij deze laatste speelt ongetwijfeld herstel van de bevingsschade een rol). In genoemde gemeenten daalden de kosten met meer dan 30 procent.
Bekijk hier wat de kosten voor een bouwvergunning zijn in jouw gemeente »
Gemeentelijke vergunning voor verbouwing aan voor- of zijkant van de woning
Wie wil verbouwen aan de voorgevel of zijkant van de woning (de achterzijde is veelal vergunningsvrij), heeft een gemeentelijke bouwvergunning nodig. En daarvoor moet je leges betalen.
De prijsstijgingen zullen heel wat huiseigenaren midscheeps raken, want verbouwen is razend populair. Dit dankzij de combinatie van een lage hypotheekrentes (eenvoudig je hypotheek oversluiten en geld overhouden voor een verbouwing), een krappe woningmarkt (verhuizen is geen optie, dan maar verbouwen) en het vele thuiswerken in coronatijd.
Wie een aannemer zoekt, kan lang zoeken: veel aannemers zijn tot ver in volgend jaar volgeboekt. Je zou dan ook haast denken dat gemeenten het erom doen.
Grote verschillen tussen gemeenten bij bouwleges
Ook dit jaar signaleert de Vereniging Eigen Huis weer grote verschillen tussen gemeenten.
Woon je in Den Haag en wil je een kleine verbouwing van zegge 10.000 euro doen, dan mag je 100 euro aftikken aan het gemeentelijke loket. Diezelfde verbouwing kost je in de gemeente Veenendaal echter 977 euro.
Je verbouwt ook liever niet op Terschelling (943 euro), in Oegstgeest (856 euro) of Woerden (821 euro). Nee, dan liever verbouwen in Rotterdam en Leiderdorp waar je respectievelijk 163 en 155 euro kwijt bent.
Ook nieuwbouw is de Sjaak
Niet alleen verbouwende woningeigenaren moeten in de buidel tasten, ook bezitters van een nieuwbouwhuis – waar je idealiter even een tijdje niets meer aan verbouwt – mogen aan de gemeente afdragen. Voor nieuwbouw zijn de kosten van bouwleges verwerkt in de totaalprijs van de woning.
Ook hier weer de nodige uitschieters. In de gemeenten Montfoort en Renkum stijgen de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning (bouwkosten van 170.000 euro, exclusief grondkosten en btw) dit jaar met meer dan 50 procent.
Nieuwbouwwoning in Montfoort? Kost je 8.468 euro aan bouwleges (een stijging van 2.943 euro ten opzichte van 2020); in Renkum springen de leges met 2.311 euro omhoog naar 6.685 euro.
Gelukkig kun je ook in Putten wonen, dat verlaagt de kosten voor een nieuwbouwwoning namelijk met 36 procent naar 3.073 euro. Loppersum, Mook en Middelaar en Delft gooien die prijzen tussen de 10 en 21 procent omlaag.
Laat onverlet dat landelijk de leges voor een nieuwbouwwoning dit jaar met 3,3 procent zijn gestegen.
[activecampaign form=24]