- Goedkopere telefoons komen qua prestaties en hardware steeds dichter bij de premium-modellen te liggen.
- Hoe kan het dan dat ze toch in sommige gevallen honderderden euro’s goedkoper zijn?
- Er zit meer achter het prijsverschil dan alleen de hardware.
- Lees ook: Autofabrikanten nemen de techwereld over, met soms onverwachte innovaties
Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.
OPINIE – Nog een paar dagen en dan gaat Samsung de nieuwe Samsung S-lijn aankondigden. Hoogst waarschijnlijk krijgen we nog betere schermen, camera’s met betere sensoren, meer zoom en nog meer megapixels, en waarschijnlijk nog meer software die de foto’s optimaliseert.
Vooral dat laatste lijkt het geval, want het Samsung-event heeft als tagline: ‘Epic nights are coming’. Met andere woorden: foto’s bij weinig licht worden nog beter.
En misschien wordt de Samsung S23 Ultra wel van titanium en saffierglas gemaakt. Het zou daarmee de iPhone 15 Pro voor zijn. Wie weet.
Wat we wel weten is dat de prijzen van deze toptelefoons op z’n minst even hoog, maar waarschijnlijk hoger komen te liggen dan de huidige modellen. Met de huidige economie, leveringsproblemen en schaarste van grondstoffen, heeft Samsung waarschijnlijk geen andere optie.
Maar gezien de telefoons tegenwoordig maar marginaal beter worden, lijkt de consument hier niet meer voor te willen betalen. Iets waar ze bij Apple op een pijnlijke manier achter zijn gekomen. De iPhone 14 Plus, die de vele malen goedkopere Mini verving, verkoopt voor geen meter. Maar ook de verkoop van de nog duurdere, maar marginaal betere iPhone 14 Pro verloopt niet zo goed als verwacht.
Ondertussen gaat de ontwikkeling bij de budgettelefoons wel door en stijgen de prijzen lang niet zo hard. Sterker nog, deze komen qua specificaties steeds dichterbij de topmodellen. En dat voor een fractie van de prijs. Hoe kan dat dan?
Ten eerste is er de bouwkwaliteit. Een budgettelefoon voelt nooit zo duurzaam en kwalitatief hoogwaardig aan als een topmodel. Het plastic is vaak dun en slap, waardoor hij goedkoop oogt en voelt. (Kan ook een voordeel zijn, want glas breekt bij een val, plastic meestal niet)
Maar ook de processor mist meestal rekenkracht om de softwarematige extra’s van de topmodellen te kunnen uitvoeren. Denk hierbij vooral aan het verbeteren van foto’s uit de ietwat slechtere lenzen.
Maar dan zijn geen onoverkoombare problemen. Voor het gigantische prijsverschil zou je ze wellicht zelfs voor lief nemen. Kortom, op het eerste gezicht ben je bijna dom om geen goedkopere telefoon aan te schaffen.
En alles lijkt prachtig, tot je naar de ondersteuning kijkt die een fabrikant geeft. En dan vooral bij Android-telefoons (kan je Apple echt budget noemen?), want hier gaat het aantal updates meetellen.
Bij de goedkopere modellen mag je blij zijn met een jaar of twee aan software-updates. En dan ook nog dat ze met enige regelmaat doorkomen, want dat is ook niet altijd het geval. Bij de duurdere modellen is dit vaak drie jaar of zelfs langer. Daarmee kan je in theorie dus ook langer toe met een duurdere telefoon.
En dan kan je stellen dat het missen van updates niet belangrijk is, maar dat is het juist wel. Het is je digitale veiligheid waarmee je speelt. Het dichten van lekken, patchen van fouten en algemene verbeteringen zijn juist enorm waardevol, want ze zorgen niet alleen dat je telefoon veilig te gebruiken blijft, maar met de verbeteringen voelt hij ook aan alsof je er langer mee toe kunt. Je zou software-updates dan ook zeker moeten overwegen bij de aanschaf van een nieuwe mobiel.
En als laatste komt duurzaamheid ook om de hoek kijken. Waar je nu met een topmodel prima drie tot vier jaar toe kunt, is de koek bij een budgetmodel na twee jaar toch wel op. Die zijn immers lang niet zo duurzaam (lees: van metaal en glas, wat langer meegaat) gemaakt.
Hierdoor ben je na die periode eerder geneigd om weer een nieuwe budgettelefoon te kopen. De lagere prijs lokt dat immers ook uit. Maar met elke aangeschafte nieuwe mobiel komt er weer een beetje e-waste bij.
De budgettelefoon lijkt dan ook mooier dan hij in de praktijk is. En nee, daarmee zeggen we niet dat je geen budgettelefoons mag kopen. In tegendeel zelfs. Maar het is altijd goed om de verborgen gebreken te weten voordat je iets koopt.