Het aantal trustkantoren dat onder meer brievenbusfirma’s beheert waarmee bedrijven belasting kunnen ontwijken, is in Nederland flink uitgedund na strengere regelgeving.
Maar uit onderzoek blijkt dat een deel van de opgedoekte kantoren nog steeds actief is buiten het zicht van de toezichthouder.
Demissionair minister van Financiën Wopke Hoeksta wil de sector opnieuw onder de loep nemen, onder meer om te onderzoeken of trustkantoren verboden moeten worden.
Nadat de regels voor trustkantoren strenger werden, is een deel illegaal gaan opereren buiten het zicht van de toezichthouder, blijkt uit onderzoek. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën onderzoekt nu een algeheel verbod op trustkantoren.
Dat meldt het Financieele Dagblad. Hoekstra heeft begin juli aan de Tweede Kamer laten weten dat op zijn verzoek onderzoek is uitgevoerd naar illegale trustdienstverlening in Nederland. Naar aanleiding daarvan kondigt hij “breder onderzoek” aan.
“Omdat ik twijfels heb over de toegevoegde waarde van een sector die een zeer hoog integriteitsrisico oplevert en grote moeite heeft om de wetgeving na te leven”, schreef Hoekstra. De minister wil nagaan of regelgeving moet worden aangescherpt en of de strafmaat voor overtredingen voldoende is.
Daarnaast vraagt hij zich af de sector überhaupt wel integer kan opereren. Daarom wil hij onder meer onderzoeken wat de economische voor- en nadelen zijn van een verbod op trustkantoren. Een besluit over dit onderzoek is aan een volgend kabinet, aldus Hoekstra in de Kamerbrief.
Trustkantoren beheren vennootschappen, oftewel brievenbusfirma's, en voeren andere administratieve diensten uit voor buitenlandse bedrijven die daarmee belasting kunnen ontwijken.
Kantoor met plant
Symbool voor de brievenbusfirma is de plant in een kantoor waar vrijwel geen bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. Een bekende 'brievenbus' is die van The Rolling Stones die sinds 1971 in 'Nederland zijn gevestigd'. Hun zaakwaarnemer ontkende belastingontwijking tijdens de parlementaire enquête fiscale constructies in 2017.
Het aantal trustkantoren halveerde de afgelopen jaren naar minder dan honderd na de onthulling van schandalen rond witwassen en belastingontduiking in onder meer de Panama Papers. Maar volgens SEO Economisch onderzoek is een deel van de opgedoekte trustkantoren nog actief buiten het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB).
Op basis van een analyse schat SEO dat het om 45 procent van alle trustbestuurders gaat met een marktaandeel van zo'n 15 procent.
Bedrijven zetten verschillende trucs in om zonder toezicht te opereren. Volgens het FD worden trustbestuurders tijdelijk in dienst genomen, of trustkantoren sturen werknemers met pensioen waarna ze toch doorwerken zonder vergunning. Ook worden diensten losgeknipt waardoor een trustkantoor juridisch geen trustkantoor is.
Door het "opknippen van activiteiten en het "in opdracht verrichten van diensten" weten bedrijven buiten de Wet toezicht trustkantoren (Wtt) 2018 te blijven, schreef Hoekstra in de Kamerbrief.
Dat hij nu ook een algeheel verbod op trustkantoren overweegt, verbaast de sector. Advocaat Melis van der Wulp van Libertas Advocaten zegt tegen het FD dat daar geen aanleiding voor is. Volgens hem lijkt Hoekstra geen onderscheid te maken tussen trustkantoren die een vergunning hebben en onder toezicht staan, en illegale kantoren die zich overal aan onttrekken.
Lees meer over belastingontwijking:
- De ‘Paradise Papers’ laten zien hoe de rijksten ter wereld schuiven met hun geld: van de Britse Queen tot Bono en Madonna
- Familiebedrijf Trump en boekhouder beschuldigd van belastingontduiking
- Nederland en 129 andere landen steunen Amerikaans belastingplan voor multinationals
- Het extravagante leven van softwarepionier John McAfee, die werd verdacht van cryptofraude en zich liet omringen met vrouwen, bodyguards en wapens