Aparte rookruimtes in cafés en andere horecazaken: dat mag niet meer.
Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten definitief worden verbannen. De uitzondering die nu nog bestond voor horeca is ongeldig, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Het rookverbod geldt daarmee per direct.
Eerder oordeelde het gerechtshof al dat rookruimtes niet langer zijn toegestaan. Afgelopen mei adviseerde de advocaat-generaal de Hoge Raad dat de uitspraak van het hof – namelijk dat de uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen ongeldig is – in stand kan blijven.
De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN.
Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.
Horecaondernemers boos over timing rookverbod
Een klap in het gezicht voor horecaondernemers. Zo omschrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het oordeel van de Hoge Raad.
Voorzitter Robèr Willemsen van KHN verwijst naar de grote investeringen die horecaondernemers hebben gedaan. Volgens KHN doorkruist de uitspraak bovendien afspraken die zijn gemaakt in het Nationaal Preventieakkoord dat rookruimten pas met ingang van 1 juli 2022 worden verboden. Willemsen noemt dat "moeilijk te rijmen met de afspraken die we met staatssecretaris Blokhuis hebben gemaakt".
KHN vindt overigens dat nu ook rookruimtes overal zouden moeten worden verboden. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat rookruimten in de horeca worden verboden en bij wijze van spreken de rookruimten in het Tweede Kamergebouw gewoon open blijven", aldus Willemsen.
Roken onder kinderen nog steeds serieus probleem
Afgelopen augustus riep de landelijke artsenfederatie KNMG de politiek op meer te doen aan de vele kinderen in Nederland die beginnen met roken. Volgens de KNMG starten dagelijks 27 kinderen met roken.
René Héman, voorzitter van de KNMG, riep op tot actie. "Als we een rookvrije generatie in 2040 willen realiseren moeten we ervoor zorgen dat kinderen niet meer beginnen met roken. Daar zijn stevige maatregelen voor nodig." De KNMG ziet graag minder tabaksverkooppunten en een forse prijsverhoging van pakjes sigaretten.
Een grote groep artsen zal zich dinsdag verzamelen op de publieke tribune tijdens het debat in de Tweede Kamer. Ook vragen veel doktoren door middel van video's op sociale media aandacht voor het probleem.
In het Preventieakkoord staat dat sigaretten en shag over een jaar alleen nog maar verkocht mogen worden in niet-verleidelijke en donkergroen-bruine pakjes. Ze mogen alleen nog maar onderscheidend zijn van merk. De gezondheidswaarschuwingen met de confronterende plaatjes blijven erop staan.