- De Europese marktwaakhond ESMA vindt dat er in de EU een verbod moet komen op energieslurpende manieren om transacties goed te keuren op een cryptoplatform.
- ESMA pleit voor een verbod op zogenoemde ‘proof-of-work’-methoden, waar onder meer de bitcoin gebruik van maakt.
- Als Europese landen inderdaad die kant opgaan, kan dat grote gevolgen hebben voor het ‘minen’ van bitcoins in de Europese Unie.
- Lees ook: de bitcoin werd veel gebruikt om geld naar andere landen over te maken, maar heeft inmiddels fors concurrentie van andere crypto’s
De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) roept op tot het verbieden van het goedkeuren van transacties van crpyptomunten met methoden die veel energie vreten. Dat is bijvoorbeeld het geval met de bitcoin.
De vice-voorzitter van ESMA Erik Thedéen zegt tegen de Britse zakenkrant The Financial Times dat de Europese Unie cryptoplatforms die met de zogenoemde ‘proof-of-work’-methode werken, zou moeten verbieden om te ‘minen’ in de Europese Unie.
Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van een cryptomunt, de blockchain, met behulp van een decentraal netwerk van computers. Daarbij moeten de deelnemende computers in competitie met elkaar complexe wiskundige rekenvragen oplossen om als eerste een transactie te mogen goedkeuren. Dit vraagt veel energie.
Een alternatief van goedkeuren van transacties op een cryptonetwerk is de zogenoemde ‘proof-of-stake’-methode. Hier heeft de ESMA minder problemen mee, omdat het een minder energie-intensief proces is. Cryptoplatform Ethereum, de nummer twee in waarde na de bitcoin, is bezig om over te schakelen op een proof-of-stake-methode.
De markttoezichthouder vreest dat het minen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs.
Vorige week meldde De Nederlandsche Bank (DNB) nog op basis van een studie dat een transactie in bitcoin evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als een gemiddeld Nederlands huishouden in ongeveer drie weken.
Het enorme energieverbruik van bitcointransacties is al langer een heikel punt. Vorig jaar stopte autofabrikant Tesla na nog geen twee maanden met het accepteren van de bitcoin als betaalmiddel.
De financiële toezichthouder van Zweden heeft zich al uitgesproken voor een EU-verbod voor het minen van sommige cryptomunten, waaronder bitcoins. In China is het al sinds afgelopen mei verboden.