- Vera Bergkamp (D66) is al in de eerste ronde met 74 stemmen tot Kamervoorzitter gekozen
- Haar concurrenten Khadija Arib (PvdA) en Martin Bosma (PVV) kregen respectievelijk 38 en 27 stemmen
- Bergkamp staat een pittig klus te wachten; de Kamer is erg versnipperd en moet ook nog eens verhuizen deze zomer.
Vera Bergkamp (D66) is tot grote verrassing al in de eerste ronde gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg 74 stemmen.
Tweede werd zittend voorzitter Khadija Arib van de PvdA met 38 stemmen. Als laatste eindigde Martin Bosma van de PVV met 27 stemmen.
D66’er Vera Bergkamp volgt Arib op die de afgelopen vijf jaar de functie bekleedde. Het zal een pittig taak worden: Bergkamp moet het vertrouwen zien te winnen van een sterk versplinterde Kamer.
Volgens de PVV, die hun kandidaat al voor de tweede keer naast de functie zag grijpen, ruikt de verkiezing naar koehandel, aldus voorman Geert Wilders.
"Heel eervol", noemt Bergkamp het om in de eerste ronde al gekozen te worden. "Ik had deze zege niet verwacht. Het doet me veel." Ze beschouwt het ook als een duidelijk mandaat van haar collega's.
Bergkamp wil ervoor zorgen dat het parlement beter wordt geïnformeerd door de regering. De Kamer heeft "een duidelijke opdracht meegegeven om de informatiepositie te versterken", zei ze woensdag na afloop van de verkiezing.
"Leden die zeggen informatie niet te krijgen, dat er stukken ontbreken, daar wil ik mijn tanden in zetten", aldus Bergkamp. Maar, voegt ze eraan toe, dat "zal tijd kosten".
Een versplinterde Kamer en een verhuizing
En het is niet de enige uitdaging die de Tweede Kamer, en de nieuwe voorzitter, te wachten staat. Zo komt er een parlementaire enquête over de affaire met de kinderopvangtoeslag en telt het parlement sinds de verkiezingen maar liefst zeventien fracties.
Ook verhuist de Kamer komende zomer naar een tijdelijk onderkomen vanwege de verbouwing van het Binnenhof
De komende vijf jaren zal de Kamer in het pand aan de Bezuidenhoutseweg zitten. In die tijd wordt het hele complex rond het Binnenhof gerenoveerd.
Het afgelopen jaar leidde de voorgenomen verhuizing tot de nodige irritatie tussen haar voorganger Arib en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat de operatie leidt.
Bestuurlijke ervaring
Deze ingrijpende operatie zal veel van de talenten van Bergkamp vragen, maar ze beschikt over de nodige ervaring.
Ze was al ondervoorzitter van de Kamer en zat jaren in het dagelijks bestuur van de Kamer. Eerder gaf ze leiding aan de homobelangenorganisatie COC en was ze directeur bij de Sociale Verzekeringsbank.
Lees meer: 5 dingen die je nog niet wist over de nieuwe Kamervoorzitter Vera Bergkamp
Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Ze voerde daar het woord over de langdurige zorg en het coronabeleid. Ook maakte ze zich sterk voor legalisering van softdrugs en modernisering van het familierecht. Bij dat laatste gaat het onder meer om het regelen van het meerouderschap.
Bergkamp noemde in haar sollicitatiebrief voor de functie een aantal zaken waar ze zich op wil richten als Kamervoorzitter. Ze wil het dualisme (het kabinet regeert en de Kamer controleert) versterken en de ambtelijke organisatie van de Kamer "blijvend professionaliseren".
Partijleiders feliciteren Bergkamp
Partijleiders hebben Bergkamp gefeliciteerd met haar voorzitterschap van de Tweede Kamer.
Haar partijleider Sigrid Kaag denkt dat Bergkamp een "gedreven en verbindend voorzitter" zal zijn. Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte denkt dat Bergkamp "het goed gaat doen".
CDA-leider Wopke Hoekstra zegt dat Bergkamp "als gezicht van de democratie" de belangrijke taak heeft om "de controlerende taak van het parlement te waarborgen". Jesse Klaver (GroenLinks) wenst haar "heel veel succes, wijsheid en plezier toe".
Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft "alle vertrouwen" dat Bergkamp het goed gaat doen. Volt-leider Laurens Dassen wenst haar "veel succes en plezier in deze rol" en hoewel BBB-leider Caroline van der Plas op Bosma heeft gestemd, biedt ze Bergkamp toch "welgemeende felicitatie en succes" aan.
Arib ook bedankt
Ook zijn er woorden van dank voor vertrekkend voorzitter Arib. Rutte noemt haar "heel representatief" en Kaag bedankt Arib voor de "uitstekende wijze" waarop zij "vijf jaar lang boegbeeld van onze democratie" is geweest. Segers spreekt ook zijn dank uit voor de "talloze keren" dat Arib de Kamer extern vertegenwoordigde.
Bosma zei dat hij het "wel een beetje had verwacht. Ik heb eerder meegedaan, ik ben van een partij die mijn kandidatuur erg beperkt. Het kwam niet als een verrassing". Desondanks deed Bosma mee, omdat hij "een aantal punten wilde maken over tegenmacht".
Met Arib heeft hij "het altijd goed kunnen vinden, ik vind het jammer dat ze weggaat". Of hij samen met Bergkamp het parlement weer tanden kan geven, daar heeft Bosma "een hard hoofd in, maar ik hoop dat ze het gaat proberen".
"Ze is van D66, bij uitstek de partij die zich qua dualisme en monisme de afgelopen maanden van de verkeerde kant heeft laten zien. Denk maar even aan de faux pas van mevrouw Ollongren."
Hij verwijst daarmee naar de verkenningschaos waar D66-minister Kajsa Ollongren als voormalig verkenner een belangrijke rol in speelde.
Lees meer over de Nederlandse politiek:
- Kan Sigrid Kaag premier worden? Ja, leert de geschiedenis
- Waarom Pieter Omtzigt bij zijn collega’s in Den Haag als ‘lastpak’ geldt
- 4 momenten dat Mark Rutte zich dingen niet meer kon herinneren de afgelopen jaren
- Dit valt op aan de officiële verkiezingsuitslag: Omtzigt goed voor bijna 5 zetels, Lucille Werner komt in de Tweede Kamer
- 10 opmerkelijke momenten uit de carrière van Wopke Hoekstra, de razend populaire CDA-minister die lijsttrekker werd
- 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag van D66, de grote winnaar van de verkiezingen