- De veiling van een digitaal eigendomscertificaat (NFT) van de eerste tweet van mede-oprichter Jack Dorsey van Twitter verliep niet zoals gepland.
- De eigenaar van de NFT, crypto-ondernemer Sina Estavi, wilde er 48 miljoen dollar voor hebben, maar er werd slechts 280 dollar geboden.
- De NFT werd niet verkocht voor dat bedrag. Nieuwe biedingen zijn opgelopen tot 6.200 dollar en Estavi wacht op een goed bod dat hij wel wil accepteren.
- Lees ook: ‘90% van de huidige NFT’s is onzin: dat heeft nul toegevoegde waarde’, zeggen Nederlandse crypto-experts
Ruim een jaar geleden kocht de in Iran geboren crypto-ondernemer Sina Estavi een NFT van de eerste tweet van de mede-oprichter en voormalig topman van Twitter, Jack Dorsey. Estavi telde daarvoor 2,9 miljoen dollar neer.
NFT’s, ofwel non-fungible tokens, zijn unieke eigendomscertificaten die worden geregistreerd op een cryptoplatform. Ze worden gebruikt voor digitale verzamelobjecten of kunst, en zijn verhandelbaar.
Iets meer dan een jaar na de aankoop van de NFT van ‘de eerste tweet’ dacht Estavi meer dan het tienvoudige te kunnen krijgen voor zijn digitale eigendomsbewijs.
De eigenaar van twee cryptobedrijven bood de NFT op 6 april op handelsplatform OpenSea voor een niet malse 48 miljoen dollar te koop aan. Daarbij liet hij via Twitter weten dat hij de winst niet voor zichzelf zou houden, maar de helft zou doneren aan een goed doel.
Estavi geloofde bij aankoop heilig dat de NFT gigantisch in waarde zou stijgen. Hij beweerde vlak na aankoop dat "mensen de echte waarde van deze tweet zullen inzien, zoals het schilderij van Mona Lisa." Helaas bleek dat niet het geval.
Na afloop van de veiling op OpenSea was het hoogste bod slechts 280 dollar, meldde cryptohandelsplatform Coinbase. 0,0001 procent van het bedrag waarvoor Estavi de NFT kocht.
Gelukkig voor de ondernemer hoeft hij het bod niet te accepteren. Hij liet dan ook weten dat hij nog zou afwachten of er een goed bod zou komen, en dat hij de NFT misschien wel nooit verkoopt. Donderdagmiddag was er iets meer dan 10.000 dollar geboden.
NFT-handel zit in neerwaartse spiraal
In het geval van de NFT van de tweet van Dorsey is het niet helemaal duidelijk wat er nu precies wordt aangeboden. De Tweet van Dorsey staat nog online, maar zou elk moment kunnen worden verwijderd.
Het lijkt er dus op dat het gaat om een screenshot van de tweet, waarbij het screenshot is vastgelegd als NFT door Dorsey zelf. Maar als dat het geval is, dan is de waarde eigenlijk gebaseerd het feit dat Dorsey de NFT heeft gemaakt en niet op de tweet zelf, aangezien iedereen een screenshot van de tweet kan aanbieden als NFT.
Ook helpt het niet mee dat Estavi volgens Coindesk in de problemen zit met zijn twee cryptobedrijven. De eerste is een omgevallen handelsplatform genaamd Cryptoland, dat de deuren sloot nadat Estavi negen maanden vastzat in Iran vanwege het misleiden van financiële markten.
Daarnaast startte Estavi een eigen cryptoproject, Bridge Oracle, maar investeerders trokken zich terug, waardoor de waarde van het project enorm daalde.
De NFT-handel zit sinds begin dit jaar in een neerwaartse spiraal. Het handelsvolume daalde met 83 procent en de gemiddelde verkoopprijzen daalden van meer dan 6.200 dollar per NFT, naar rond de 2.000 dollar per NFT.