De schatkist wordt gespekt: de frequentieveiling voor nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet heeft 3,8 miljard euro opgebracht.
Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt.
Tele2 heeft als nieuwkomer een vergunning weten te bemachtigen en gaat vanaf 2013 net als KPN, Vodafone en T-Mobile via een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden.
Nieuwe kansen
“Met de komst van Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien”, laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten in een reactie.
Hij denkt dat bedrijven en consumenten kunnen profiteren. En: “Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie.”
LTE-technologie
De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu nog in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Maar de meest aantrekkelijke frequentieruimte is de 800 MHz-band. Deze is uitermate geschikt voor de nieuwste mobiele technologie LTE (4G). Een voordeel van een relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat het gemakkelijk door muren heen gaat.
Bij de 31 oktober begonnen telecomveiling werd extra frequentieruimte geveild waarmee de weg wordt vrij gemaakt voor supersnelle mobiele toepassingen. Eerder werd ervan uitgegaan dat de veiling van de gsm-frequenties zeker 500 miljoen euro zou opbrengen.
KPN betaalt 1,35 miljard euro
KPN heeft diep in de buidel moeten tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. Het concern betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen in de 800, 900 en 1800 MHz-band en in de 2,1 en 2,6 GHz-band.
Het verworven spectrum stelt KPN in staat om te starten met de aanleg van de nieuwe generatie mobiele technologie LTE. KPN introduceert LTE-diensten in februari 2013, aldus het bedrijf.
Om geld vrij te maken, verlaagde KPN vrijdag zijn dividendvoorspelling. Het concern betaalt nu over 2012 geen dividend uit en verlaagt zijn dividenduitkering over 2013 naar 0,03 euro per aandeel.
Vodafone nog duurder uit
Vodafone was nog duurder uit dan KPN bij de veiling. Het Britse bedrijf betaalt in totaal 1,38 miljard euro. Daarvoor krijgt het vergunningen in dezelfde banden als KPN, met uitzondering van de 2,6 GHz-band.
T-Mobile betaalt ruim 910 miljoen euro voor 15 vergunningen verspreid over drie banden. Nieuwkomer Tele2 is bijna 161 miljoen euro kwijt voor vergunningen die het verwierf in de 800 MHz-band.
UMTS-veiling
Het resultaat van 3,8 miljard euro overtreft de opbrengst van de beruchte UMTS-veiling in 2000. Omgerekend leverde de UMTS-veiling ongeveer 2,7 miljard euro op. De hoge opbrengst van toen werd veroorzaakt door de internethype en bracht KPN in grote financiële problemen.
De vergunningen voor de diverse frequenties gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.
Reacties telecombedrijven
Vodafone laat weten te hebben gekregen wat ze wilden. "Dit stelt ons in staat om in de komende zomer op grote schaal 4G-diensten aan te gaan bieden. 1,38 miljard euro is een fors bedrag, maar gezien de enorme groei in het gebruik van mobiel internet is het van groot belang om de uitrol van 4G door te kunnen zetten."
Thomas Berlemann, algemeen directeur T-Mobile Nederland, is zeer tevreden. "We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze positie in mobiel internet nog sterker maakt. Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland."
Günther Vogelpoel, directeur Tele2 Nederland, stelt dat consumenten en bedrijven zullen profiteren van hogere mobiele internetsnelheden. "Tele2 gaat met de twee licenties op de 800 MHz band die we voor ongeveer 160 miljoen euro hebben verworven in Nederland een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie."
Ziggo en UPC: prijs te hoog
Ook Ziggo en UPC hebben via een joint venture meegedaan aan de telecomveiling. Ze haakten echter af omdat de prijs te hoog zou zijn, met het oog op de extra omzet die ze verwachtten van een vergunning.
UPC en Ziggo willen nu hun mobiele diensten verder willen uitbreiden in de komende jaren, onder meer via de in 2010 gekochte 2,6 GHz band.