Komende week speelt er in de Verenigde Staten een intrigerende rechtszaak. Twee ex-werknemers van internetwinkel Amazon klagen over de duur van veiligheidschecks die ze moesten ondergaan. Ze willen daarvoor loon uitbetaald krijgen.

In de warenhuizen van internetgigant Amazon wemelt het van de aantrekkelijke spullen. Heel verwonderlijk is het dus niet dat werknemers die daar actief zijn, worden onderworpen aan veiligheidschecks om te kijken of ze geen artikelen stelen. Maar de tijd die het kost om dat vast te stellen kan behoorlijk oplopen.

Twee ex-werknemers van Amazon die via een uitzendbureau waren ingehuurd, vinden het belachelijk dat ze na hun reguliere werktijd een half uur in de rij moesten staan om door de veiligheidspoortjes te komen. Ze vinden dat dat half uur uitbetaald moet worden als loon.

Betalen voor veiligheidscheck werknemer?

Op 8 oktober ligt de zaak bij het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten. Er staat veel op het spel, want bij tal van bedrijven en overheidsinstellingen moeten werknemers veiligheidschecks ondergaan. Als de hoogste rechter in de VS de werknemers gelijk geeft, kan dat bedrijven en overheidsinstellingen miljarden dollars kosten, zo meldt Bloomberg Business Week.

De zaak van de ex-werknemers is niet direct gericht tegen Amazon, maar tegen een uitzendbureau dat door Amazon wordt ingeschakeld voor flexwerk, Integrity Staffing Solutions. Dat bedrijf liet afgelopen mei al weten dat er nog nooit een rechtbank is geweest die het niet-overtreden van de wet als een arbeidsactiviteit heeft bestempeld die vergoed moet worden.

Ook andere werkgeversorganisaties geven aan dat degenen die in het warenhuis van Amazon werken niet aangenomen zijn om de veiligheidscheck te ondergaan, aldus Business Week.

Aan de andere kant stellen de klagers dat uizendbureau Integrity veel meer kan doen om te zorgen dat de veiligheidscheck zo kort mogelijk duurt. Bijvoorbeeld door meer inspecteurs in te huren en meer poortjes neer te zetten. Door daarop te beknibbelen 'steelt' Integrity vrije tijd van de uitzendkrachten, zo luidt het argument. Woensdag moet blijken hoe de hoogste Amerikaanse rechter daarover denkt.

Lees ook

Waarom plant op kantoor je productiviteit verhoogt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl