Kopers van nieuwbouwingen klagen dat ze te lang moeten wachten voordat ze hun gloednieuwe stulpje kunnen betrekken.
Het huis is zo goed als af maar de gas- en elektriciteitsaansluiting laat op zich wachten door een tekort aan technici bij netbeheerders.
Maar de nieuwbouwkopers staan niet helemaal in de kou. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doen naar de vertragingen die weken tot maanden kunnen duren, zo werd maandag bekendgemaakt.
“Belangrijke nutsvoorzieningen zoals gas en elektriciteit moeten wettelijk binnen achttien weken na aanvraag aangesloten worden. Als deze termijn steeds vaker overschreden wordt, is dat zorgwekkend”, zegt de bewindsvrouw.
Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft de minister opgeroepen onderzoek te doen. Volgens de belangenorganisatie zouden netbeheerders en aannemers de vraag naar nieuwe aansluitingen niet aankunnen. Bouwers zijn vaak al klaar met een woning, maar omdat elektra en gas niet zijn aangesloten kan die toch niet worden opgeleverd.
Nieuwbouwkopers kunnen vaak geen vergoeding claimen voor de vertraging omdat bouwers ruime bouwtermijnen hebben opgenomen in de contracten.
Geen vergoeding, wel extra lasten
Maar kopers krijgen wel te maken met extra lasten zoals de huur van een tijdelijke woning. Het vervelende is dat een nieuwbouwwoning vaak nog niet af is wanneer je hem koopt. Dat betekent dus dubbele woonlasten omdat je al wel hypotheeklasten betaalt voor de nieuwe woning. Een deel van het hypotheekbedrag komt in een bouwdepot waarover je rente krijgt van de geldverstrekker, die verrekent dat met de rente die je betaalt voor je hypotheek.
Vanuit het bouwdepot betaal je de aannemer voor de bouw van jouw nieuwe huis. Het potje slinkt dus naarmate de bouw vordert en de rente die je erover krijgt neemt af, waardoor je hypotheeklast stijgt. Volgens André de la Porte betalen de nieuwbouwkopers die alleen nog wachten op gas en elektriciteit nog niet het volle pond aan hypotheeklasten voor het huis dat bijna af is. "De notaris houdt meestal 5 procent in totdat de laatste bouwtermijn voltooid is, dus tot de laatste gebreken verholpen zijn."
Maar de extra kosten door vertraging betreft niet alleen de dubbele woonlasten. "Mensen moeten hun stukadoors afzeggen en de bestelde keuken moet misschien in een opslag", schetst Hans André de la Porte van VEH. "Soms kunnen aannemers aan de slag in een huis dat nog geen gas en licht heeft, maar lang niet altijd."
Hij denkt ook aan gezinnen die in de zomervakantie willen verhuizen. "De kinderen gaan dan naar een nieuwe school in de nieuwe buurt waar de nieuwe woning nog niet klaar is. Dat brengt extra vervoerskosten met zich mee."
VEH pleit vooralsnog niet voor een vergoeding voor nieuwbouwkopers. "Het onderzoek van de ACM moet eerst uitwijzen in welke regio's de bouwvertragingen zich voordoen en welke kopers onredelijk gedupeerd zijn."
Nieuwbouwkoper heeft andere kosten
Het rijtje kosten ziet er voor kopers van een nieuwbouwwoning vaak iets anders uit dan dat van kopers die een bestaande woning aanschaffen.
Bestaande woningen worden meestal kosten koper (k.k.) aangeboden. Kopers betalen dan de wettelijke bijkomende kosten: overdrachtsbelasting (2 procent van de koopsom) en de notariskosten voor het tekenen van de leverings- en de hypotheekakte en de inschrijving van jou als eigenaar in het Kadaster.
Naast de wettelijke bijkomende kosten zijn er ook nog taxatiekosten en bemiddelings- en advieskosten als je een adviseur hebt ingeschakeld. Daarnaast zijn er eventueel nog de kosten voor de hulp van een makelaar en voor een bouwkundig rapport als je de woning technisch laat keuren. Koop je een woning met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan betaal je daarvoor 1 procent van de koopsom.
Nieuwbouwwoningen worden vaak vrij op naam (v.o.n.) aangeboden. Koop je een nieuwbouwwoning v.o.n. dan betaal je geen 2 procent overdrachtsbelasting, je bent immers de eerste eigenaar. De btw en de notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving in het Kadaster zijn meestal bij de koopprijs inbegrepen. Overigens is het niet altijd zo dat nieuwbouwwoningen v.o.n. worden aangeboden en bestaande woningen k.k., andersom kan ook.
Het wegvallen van de overdrachtsbelasting is dus prettig voor een koper, maar een nieuwbouwwoning die maar niet afkomt kan aardig in de papieren lopen. Bovendien zijn die kosten van tevoren moeilijker in te schatten.