Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Onder hen zijn vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal (minder dan 1750 euro netto per maand). Van die groep blijft zelfs de helft thuis.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde resultaten van de vakantiegeld-enquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder een representatieve groep van ruim duizend mensen uit alle inkomensgroepen.

Onder huishoudens met een netto-inkomen boven 2500 euro per maand gaat 14 procent niet weg. De huishoudens met een laag inkomen die wel op vakantie gaan, gaan hooguit een weekje. De hogere inkomens trekken er doorgaans twee tot drie weken op uit.

Het Nibud vindt het contrast tussen de inkomens groot. Volgens berekeningen van de organisatie blijkt dat de lagere inkomens bijna geen ruimte in hun budget hebben om op vakantie te gaan.

Modale inkomens klagen over vakantiegeld

Twee derde van de Nederlanders vindt de hoogte van het vakantiegeld tegenvallen. Dat zijn vooral mensen rond modaal. De meeste mensen gebruiken het vakantiegeld voor vakantie (43 procent). Ook wordt ermee gespaard (38 procent) of het komt op de grote hoop terecht (16 procent).

Bij het afnemen van het onderzoek, eind mei, had 70 procent van de Nederlanders de vakantie al geboekt, zo’n half jaar tot een paar maanden geleden. Hoe langer geleden geboekt, hoe vaker men spijt heeft van het bedrag dat is besteed.

Vrijwel iedereen maakt korte uitstapjes zoals naar bioscoop, dierentuin, pretpark of festival. Mensen die niet op vakantie gaan, maken echter ook minder uitstapjes.

Vorige week meldde de ANWB dat het aantal Nederlanders dat deze zomer op vakantie licht stijgt licht ten opzichte van vorig jaar. 10,7 miljoen mensen gaan volgens de bond op reis in binnen- en buitenland. Vorig jaar waren dat er zo'n 170.000 minder.

Nibud zegt dat uit het eigen onderzoek naar voren komt dat 10 procent vaker gaat, twee derde even vaak en een kwart minder vaak. Met name gezinnen onder modaal en alleenstaanden pakken minder vaak de koffers. Jongeren gaan meer dan ouderen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl