In de Europese Unie zijn grote verschillen tussen landen wat betreft het huizenbezit. In Nederland woont bijna 70 procent van de bevolking in een eigen woning. In Duitsland is het eigenwoningbezit een stuk lager.
Databureau Statista stelde voor Business Insider een infographic samen over huizenbezit en hypotheken, op basis van gegevens van statistiekbureau Eurostat en het Housing Finance Information Network (HOFINET).
Een aantal dingen vallen op. Het eigenwoningbezit in Nederland loopt aardig in de pas met Europese gemiddelde: dat 70 procent van de bevolking in een eigen woning leeft, is niet heel bijzonder.
Wat de Nederlandse situatie opmerkelijk maakt, is dat op zo’n 90 procent van die huizen een hypotheek rust, zoals te zien is in onderstaande grafiek.
Het hoge aandeel van hypotheken in Nederland is te danken aan de nog altijd ruime hypotheekvoorwaarden. Bijvoorbeeld dat je tot 100 procent van de waarde van je huis mag lenen.
In Duitsland is dat wel anders. Daar heeft net iets meer dan de helft van de bevolking een eigen woning en de slechts de helft daarvan is gefinancierd met een hypotheeklening.
Niet verwonderlijk, want in Duitsland geldt als aanbeveling dat je maximaal 80 procent van de woningwaarde met een hypotheek financiert. Hierdoor moeten starters veel meer sparen voordat ze genoeg geld hebben om de kopersmarkt te betreden.
Ook is er in Duitsland een grote voorraad aan betaalbare en kwalitatief hoogstaande huurwoningen en een belastingregime dat huisbezitters niet bevoordeelt ten opzichte van huurders, zoals in Nederland.
Wat verder opvalt in de infographic hierboven is dat in Oost- en Midden-Europa het huizenbezit heel groot is. In Roemenië leeft bijna iedereen in een eigen woning. Daar staat tegenover dat er nauwelijks een markt voor hypotheekleningen is