De redding van V&D is volgens de keten van cruciaal belang voor de Nederlandse winkelsteden. Als V&D omvalt, dan trekt de keten waarschijnlijk veel winkeliers mee die in de omgeving van de warenhuizen zijn gevestigd.
Dat is een van de argumenten die V&D woensdag aanvoerde in de rechtszaal. Bij het gerechtshof in Amsterdam dient het hoger beroep tegen de vakbonden over de salarisverlaging die het warenhuis wil doorvoeren. Die is strikt noodzakelijk, zo bepleit V&D opnieuw.
In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar te gaan snijden in de lonen van zijn personeel. Het winkelbedrijf legt zich daar niet bij neer. “Er is sprake van een zeer uitzonderlijke situatie.”
Zonder de voorgenomen maatregel zou de keten naar eigen zeggen in 2017 en 2018 nog steeds verlies draaien. Bij het voorlopige reddingsplan eerder dit jaar is juist met eigenaar Sun Capital en de banken afgesproken dat het concern in twee jaar weer winstgevend moet worden. Dit jaar wordt naar verwachting nog verlies geleden.
Op alle kostenposten is al bezuinigd. Nu wordt van de werknemers ook een bijdrage aan het herstel verwacht. Anders zullen volgens de keten gedwongen ontslagen volgen.
Juridische chaos
V&D lijdt al zeker twintig jaar verlies, maar het concern denkt met de nieuwe strategie die onlangs is gepresenteerd toch weer financieel gezond te worden. V&D-topman John van der Ent benadrukte onder luid gehoon in de rechtszaal dat er van 'mismanagement' geen sprake is. V&D is in de problemen gekomen door veranderde marktomstandigheden, hield hij het hof voor.
De vakbonden denken daar anders over. Zij waarschuwen voor juridische chaos, als V&D eenzijdig cao-afspraken zou kunnen openbreken. De advocaat van FNV opperde verder dat V&D ook kosten kan besparen door nieuwe werknemers lagere lonen te bieden en niet te korten op de salarissen van mensen die er al werken. Bij de keten is namelijk sprake van een groot personeelsverloop, aldus de raadsman.
Nieuwe strategie
Met de nieuwe strategie gooit V&D zijn assortiment op de schop en gaat zich meer focussen op vrouwen. Een slimmere inkoop, in combinatie met een structurele verlaging van de loon- en huurkosten, moet de warenhuisketen al in twee jaar winstgevend kunnen maken.
De inkoop wordt voortaan minder centraal gestuurd en meer afgestemd op de regionale behoefte. Bedrijfsleiders krijgen zo meer ruimte voor lokaal ondernemerschap.
In elke V&D komen producten in de rekken waarvan de onderneming denkt dat die goed bij die locatie passen. In de Amsterdamse Kalverstraat zijn dat bijvoorbeeld souvenirs voor buitenlandse toeristen, in Groningen een fanshop van FC Groningen en in grote steden waar veel allochtonen komen producten voor het Suikerfeest. De keten wil daarbij de nadruk gaan leggen op artikelen waarvoor klanten speciaal naar V&D komen.
V&D minder in trek bij dames
V&D, dat al jaren verlies lijdt, doet het naar eigen zeggen nog altijd goed op het gebied van heren- en kindermode. Maar bij dameskleding en lifestyle-artikelen heeft het afgelopen jaren terrein verloren. Daarom is het volgens Van der Ent ook belangrijk dat de collecties vaker worden vernieuwd om deze actueel te houden.
De directeur wil van de plaatselijke V&D ‘weer de winkel van de stad’ maken. De rekken moeten volhangen met eigen merken en andere merken "waarvoor je speciaal naar V&D komt".
Ruim een maand geleden begon V&D met het uitgebreid peilen van de mening van zijn klanten. Ook werden brainstormsessies met medewerkers gehouden. Dat leverde duizenden ideeën en suggesties op. "Een aantal daarvan kunnen we op korte termijn invoeren, andere vragen meer tijd."
Yogaworkshops en fashionbloggers
Veel vernieuwing wordt al snel zichtbaar. Het Prijzencircus, de bekende kortingenperiode van de keten, verandert wat van opzet. Activiteiten als yogaworkshops moeten meer klanten naar de winkels lokken. Op modegebied zal meer worden samengewerkt met fashionbloggers en er komt in een aantal filialen een proef met online toepassingen in de winkel, met terminals en iPads. Volgend jaar wil V&D onder meer het eigen restaurantmerk La Place gebruiken voor de verkoop van kookgerei, serviesgoed en bestek.
Het warenhuis raakte begin dit jaar in acute financiële problemen. Met veel verhuurders zijn inmiddels afspraken gemaakt over het verlagen van de huur voor de winkelpanden. De inzet van V&D is om zoveel mogelijk winkels open en zoveel mogelijk medewerkers in dienst te houden.
Lees ook
6 dingen die V&D en Blokker niet goed hebben begrepen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl