V&D heeft op de valreep een deel van de verschuldigde winkelhuur overgemaakt aan verhuurder IEF Capital. Maar het vastgoedbedrijf ziet hierin geen aanleiding om het kort geding tegen de warenhuisketen af te breken.

Dat meldde een woordvoerder van IEF dinsdag.

De betalingen betreffen de volledige huurfactuur voor het V&D-pand in Amsterdam en een beperkt deel van de huur voor de gebouwen in Den Haag, Maastricht en Utrecht. Dat zijn uitgerekend de panden die het hoofdonderwerp vormen van de rechtsgang van IEF.

De pandbaas verhuurt nog acht andere winkels aan de warenhuisketen en wil pas van zijn vordering tot ontruiming afzien wanneer V&D belooft de volledige betalingsachterstand per direct te voldoen en ook in de toekomst huur blijft betalen.

,,Kennelijk is V&D wel in staat om betalingen te kunnen voldoen”, stelt de zegsman. Volgens hem kunnen zich twee situaties voordoen. Of V&D kan wel maar wil niet meer betalen. In dat geval past het handelen van de keten in een agressieve strategie om zo veel mogelijk kosten af te wentelen op de verhuurders en op het personeel. Of V&D kan niet meer geld ophoesten. ,,Daarmee komt dan helaas vast te staan dat V&D geen toekomst meer heeft”, zegt de woordvoerder. ,,Dan kan iedereen beter zo snel mogelijk aan deze realiteit wennen en hiernaar handelen.”

Rechtszaak tegen V&D om huurbetaling

V&D moet later op de dag voor de rechter verschijnen vanwege de huurvrije periode van vier maanden die het bedrijf onlangs aan zijn vastgoedeigenaren oplegde.

Op initiatief van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield staat dinsdagavond nog een bijeenkomst op de planning waarbij alle verhuurders zijn uitgenodigd. V&D en Sun Capital, de eigenaar van de keten, zullen daar ook bij aanwezig zijn om alle mogelijkheden met de betrokken partijen te bespreken.

Een woordvoerster zei maandag dat V&D bezig is met het ,,heronderhandelen'' van alle huurcontracten. V&D gaf aan zich voor te bereiden op het kort geding. Maar de keten gaf ook aan nog steeds te geloven in een ,,positieve uitkomst'' van de gesprekken met de verhuurders.

Ook andere vastgoedeigenaren dreigen met juridische stappen. Elizen Vastgoed heeft de warenhuisketen officieel aansprakelijk gesteld aangezien V&D heeft verzuimd om voor 1 februari de gebruikelijke huur te betalen.

V&D in zwaar weer

De keten probeert met ingrijpende maatregelen de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, maar ondervindt daarbij grote weerstand.

De directie kondigde twee weken terug ook aan met ingang van deze maand de salarissen van de 5000 medewerkers met 5,8 procent te verlagen. De vakbonden stappen naar de rechter als V&D die plannen niet snel intrekt.

V&D, dat 63 warenhuizen heeft, is sinds 2010 eigendom van investeringsmaatschappij Sun Capital. Die is bereid 40 miljoen euro extra in de onderneming te investeren als andere betrokken partijen de gevraagde bijdrage leveren. V&D is verder met banken in gesprek om de kredietkraan open te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl