De directie van warenhuisketen V&D blijft zich hard opstellen tegenover werknemers en verhuurders van panden.

Donderdagavond leek het er even op dat er een iets meer ontspannen sfeer zou ontstaan in het conflict tussen de directie van warenhuisketen V&D aan de ene kant, en verhuurders van V&D-vestigingen en vakbonden aan de andere kant.

Vastgoedexploitant IEF, die eerder de ontruiming van vier V&D-panden in onder meer Amsterdam had geëist, ging plots akkoord met de opschorting van een kort geding. Er zou perspectief zijn op serieuze onderhandelingen.

Leiding V&D onderhandelt met mes op tafel

V&D zit in acute geldproblemen en wil dat het personeel een forse loonsverlaging accepteert en dat verhuurders akkoord gaan met lagere huren. De Amerikaanse eigenaar van V&D, investeringsmaatschappij Sun Capital, speelt het spel keihard en deinst er niet voor terug te dreigen met een nakend faillissement.

Dat gebeurde ook vrijdagmiddag opnieuw: via RTL Z lekte het bericht uit dat V&D een bezuiniging van 40 miljoen euro zou eisen van de kant van werknemers en verhuurders. Als vakbonden en vastgoedexploitanten dit weekend geen harde toezeggingen doen, zou V&D failliet gaan.

Dit laatste dreigement lijkt in eerste instantie vooral bedoeld als breekijzer in de onderhandelingen met vakbonden en verhuurders. Feit is wel dat V&D alleen een toekomst lijkt te hebben met een combinatie van besparingen en nieuwe investeringen door eigenaar Sun Capital. Als er op dat vlak geen deal wordt gesloten, ziet het er somber uit voor de warenhuisketen.

Meer over V&D, lees ook:

3 toekomstscenario's voor V&D

Wie bezit welke V&D-vestiging?

Hoeveel winkelruimte komt er vrij, als V&D omvalt?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl