De vakbonden en warenhuisconcern V&D zitten dinsdag weer om de tafel om verder te praten over de omstreden salariskorting. V&D nodigde de bonden maandag uit voor het overleg, zo liet bestuurder Niels Suijker van FNV Handel weten.

De voorzieningenrechter in Amsterdam gaf de vakbonden en V&D 48 uur de tijd om na te gaan of onderhandelingen over een salariskorting toch nog zinvol zijn. De aanleiding was een voorstel waarmee V&D de vakbonden maandag verraste tijdens de behandeling van hun kort geding tegen het winkelbedrijf over de gewraakte loonmaatregel.

Scepsis over voorstel directie

Het warenhuisconcern stelt een winstdelingsregeling voor, waarmee de gevolgen van de salariskorting van 5,8 procent van de V&D-werknemers zouden kunnen worden beperkt. De vakbonden zeggen in te gaan op de uitnodiging van het bedrijf hierover verder te praten, maar zijn er wel sceptisch over.

,,Het loonoffer lijkt onverkort deel uit te maken van het overleg. Dan wordt het toch een lastig gesprek”, zei Suijker. Ook CNV-bestuurder Martijn den Heijer hield zijn twijfels: ,,Zo’n plan lijkt alleen maar zinvol als er winst wordt gemaakt en die garantie is er niet.”

Geen discussie over salariskorting

Vertegenwoordigers van V&D wilden maandag geen nadere toelichting geven. Als de partijen het niet lukt vóór woensdag eruit te komen, doet de rechter volgende week maandag uitspraak.

Het concern bereikte een week geleden een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst. Daarmee werd een dreigende surseance voorkomen. Maar volgens V&D komt dit akkoord in de prullenbak terecht als de salariskorting sneuvelt. De partijen waarmee het akkoord werd gesloten, zouden zich dan terugtrekken.

Bonden: zoek die besparing elders

De vakbonden vinden de forse salariskorting onacceptabel en verwijten het winkelbedrijf de 5000 werknemers geen enkele zekerheid te bieden, bijvoorbeeld een baangarantie.

V&D denkt met de salariskorting 10 tot 12 miljoen euro te kunnen besparen. Dat relatief kleine bedrag moet toch ergens anders vandaan kunnen worden gehaald, menen de bonden, gezien de ingrijpende gevolgen voor de werknemers. Die zouden er volgens berekeningen van het CNV er 200 tot 300 euro per maand op achteruit kunnen gaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl