V&D wil van de eigenaren van zijn winkelpanden een huurkorting voor een periode van zes maanden. Die tijd wil de warenhuisketen benutten om per filiaal een passende oplossing te zoeken voor de financiële
Dat bevestigden ingewijden zondag tegenover persbureau ANP, naar aanleiding van berichtgeving door de NOS.
V&D eiste eerder van de verhuurders een huurpauze van vier maanden en daarna een structurele huurverlaging van 40 procent. Daarmee gingen zij niet akkoord. Aan een eventuele tijdelijke huurkorting zijn wel voorwaarden verbonden, zoals meer transparantie over het financiële reilen en zeilen van V&D.
V&D stevig aan het onderhandelen
De gesprekken over de toekomst van V&D zijn maandagochtend volop aan de gang, liet een woordvoerster van de warenhuisketen weten. Er wordt ,,druk onderhandeld” met de belanghebbenden, aldus V&D.
Europese afgezanten van V&D-eigenaar Sun Capital zijn maandag bij de gesprekken betrokken, aldus een woordvoerster van Sun. Ze wilde inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Ook de banken zitten om de tafel. Een bij de zaak betrokken advocaat noemde de materie, evenals zondag, complex.
Huurpauze V&D
Advocaat Jan Willem van Andel van V&D wilde zondag desgevraagd niet ingaan op de inhoud van de onderhandelingen. Evenmin wilde hij zeggen of een deal binnen handbereik is.
Zaterdag bleek al dat eigenaar Sun Capital bereid is 60 miljoen euro te steken in het reddingsplan voor V&D, 20 miljoen meer dan eerder het geval was. Een overeenkomst met de banken en verhuurders leek dichtbij.
Een andere advocaat liet namens V&D weten vertrouwen te hebben in een goede afloop. De winkels gaan maandag hoe dan ook open, zei hij. Het overleg heeft plaats zowel in het hoofdkantoor van V&D in Amsterdam-Zuidoost als bij vastgoedadviseur Cushman & Wakefield aan de Zuidas.
Verhuurder ASR, van de V&D-panden in onder meer Haarlem, Amersfoort, Amstelveen en Leiden, liet weten dat het voorstel dat V&D het afgelopen weekend voorlegde ,,wat ons betreft akkoord is''. ASR wacht nu de voortgang van de gesprekken af.
Vakbonden aan de zijlijn
De vakbonden lieten eerder op de dag weten dat zij slechts "voor de bühne'' mee hebben mogen praten. V&D bleek niet bereid werkgaranties te stellen tegenover het loonoffer van bijna 6 procent dat van het personeel wordt gevraagd. Daarom zetten de bonden hun eerder aangekondigde gang naar de rechter door.
Onduidelijk is nog of een financieel reddingsplan haalbaar is zonder medewerking van de vakbonden. Tot dusver stelde V&D steeds dat alle betrokken partijen, inclusief het personeel, een bijdrage moeten leveren wil het bedrijf kunnen overleven.
Lees ook
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl