- Energieleverancier Vattenfall verhoogt per 1 januari 2023 de variabele tarieven voor gas en stroom.
- Hoewel prijzen op de groothandelsmarkt sinds september zijn gedaald, heeft Vattenfall nog te maken met relatief hoge inkoopprijzen.
- De energieleverancier meldt nog niet hoe de nieuwe tarieven zich precies verhouden tot het maximum van het prijsplafond dat in 2023 van kracht moet worden.
- Lees ook: Suf rekenfoutje van dikke half miljard bij energiesubsidie van €190 voor huishoudens: kosten bedragen €3,2 miljard
Energieprijzen dalen sinds eind augustus op de groothandelsmarkten. Dit leidt in sommige gevallen tot lagere prijzen voor consumenten, maar niet altijd.
Bij de tarieven voor gas en stroom die energieleveranciers rekenen spelen veel factoren een rol. Zo maakt het uit of je bestaande klant bent of dat je overstapt naar een andere energieleverancier. Momenteel krijgen bestaande klanten veelal lagere tarieven dan klanten die een nieuw contract afsluiten. Maar ook het soort contract maakt uit.
Bij zogenoemde ‘variabele’ contracten worden de prijs om de paar maanden, of soms één keer per maand, aangepast op basis van inkoopprijzen over een periode van enkele maanden. Daarnaast zijn er ook zogenoemde ‘dyanmische tarieven’, waarbij de prijs voor de consument gebaseerd is op inkoopprijzen op groothandelsmarkten op dag- of zelfs uurbasis.
De daling van groothandelsprijzen sinds eind augustus is al goed terug te zien bij de dynamische tarieven, maar voor de variabele energietarieven ligt dat anders.
Hoger variabel energietarief bij Vattenfall per 1 januari 2023
Zo verhoogt energieconcern Vattenfall per 1 januari 2023 de variabele tarieven voor stroom en gas. Reden voor de verhoging zijn de nog altijd hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, laat de energieleverancier maandag in een verklaring weten.
Vooral in augustus en september stegen de prijzen op de gasbeurs fors. Maar daarna zijn deze prijzen weer gedaald. Het lijkt er dus op dat Vattenfall door wat langer van tevoren energie in te kopen nog met relatief hoge kosten zit. "Hoewel de prijzen op de gasmarkt op dit moment weer dalen, weegt die daling niet op tegen de hoge inkoopprijzen van eerder dit jaar", geeft Vattenfall aan.
In de onderstaande grafiek is te zien hoe de Nederlandse gasprijs op de groothandelsmarkt voor levering in december 2022 sinds september is gedaald.
De huidige daling van de energieprijzen weegt volgens Vattenfall nog niet op tegen de stijging van de prijzen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie voor deze winter in. Mochten de prijzen langere tijd omlaag gaan, dan zullen ook de tarieven naar beneden gaan, is de verwachting.
Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft de stijging voor de meeste klanten volgens Vattenfall beperkt, benadrukt het van huis uit Zweedse concern.
Vattenfall noemde geen exacte bedragen voor de energierekening omdat een aantal zaken zoals heffingskortingen en netbeheerkosten nog niet bekend zijn. Maar de verwachting is dat de rekening voor zo'n half miljoen klanten met zo'n 30 euro omhoog gaat. Dit heeft overigens mede te maken met het feit dat de tijdelijke verlaging van de btw voor de leveringstarieven van gas en stroom naar 9 procent vervalt in 2023. Dan gaat weer het tarief van 21 procent gelden.
De nieuwe tarieven gelden volgens Vattenfall voor het energieverbruik boven het prijsplafond. Hiermee suggereert de energieleverancier dat het leveringstarief voor gas en stroom boven de respectievelijk 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh zal liggen. Dit zijn de maximale prijsniveaus voor consumenten bij een jaarverbruik van maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Pas boven dit verbruik gaat de marktprijs gelden.
Vattenfall waarschuwde dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie. "We hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan gaat hierbij helpen", aldus Vattenfall.