• Energiebedrijf Vattenfall is het niet eens met een rechterlijke uitspraak over de tussentijdse wijziging van prijzen van variabele energiecontracten.
  • Bij variabele contracten verschilt het per aanbieder hoe vaak tarieven worden gewijzigd.
  • Het gerechtshof Amsterdam oordeelde dinsdag dat Vattenfall onterecht tussentijdse wijzigingen doorvoerde in tarieven van variabele energiecontracten.
  • Lees ook: Energie in maart: gasprijs fors hoger bij zowel variabele als vaste contracten

Energiebedrijf Vattenfall zit in z’n maag met een rechterlijke uitspraak over de tussentijdse wijziging van tarieven van variabele contracten.

Vattenfall is het “fundamenteel oneens” met de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, dat heeft geoordeeld dat het zogeheten prijswijzigingsbeding in een variabel energiecontract oneerlijk is. “Wij zullen de uitspraak gaan bestuderen en ons beraden op vervolgstappen”, zegt een woordvoerder.

“We zijn het niet eens met de uitspraak omdat bij een variabel tarief het tarief tijdens de looptijd van de overeenkomst kan wijzigen. Dit kan meerdere keren per jaar en het tarief kan zowel stijgen als dalen. In de algemene sectorvoorwaarden staat duidelijk omschreven in welke gevallen de tarieven kunnen wijzigen, bijvoorbeeld bij prijsontwikkelingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas”, vervolgt de woordvoerder.

Bij variabele contracten verschilt het per aanbieder hoe vaak tarieven worden gewijzigd. Dit kan bijvoorbeeld één keer per halfjaar zijn, maar ook eens per kwartaal of per twee maanden. Vóór de energiecrisis van 2022 was het gebruikelijk dat variabele tarieven voor gas en stroom elk halfjaar werden aangepast, dus per 1 januari en 1 juli. Tijdens de energiecrisis zijn diverse leveranciers echter overgegaan op tussentijdse wijzigingen.

Tussentijdse wijziging variabel energiecontract

De rechter oordeelde dinsdag dat Vattenfall onterecht tussentijdse wijzigingen doorvoerde in tarieven van variabele energiecontracten. Volgens twee claimclubs hebben door de uitspraak miljoenen consumenten mogelijk recht op compensatie.

Jurist Roelof de Nekker wijst erop dat in de algemene voorwaarden van Energie-Nederland, die alle energieleveranciers in Nederland gebruiken, een prijswijzigingsbeding is opgenomen. Op grond hiervan kan de energiemaatschappij de prijs eenzijdig veranderen.

"Zowel de rechtbank als het gerechtshof oordelen dat dit beding in strijd is met Europees consumentenrecht", zegt De Nekker. Volgens hem kunnen consumenten die de afgelopen vijf jaar een variabel energiecontract hadden, schade claimen bij hun energieleverancier.

De uitspraak draait om een zaak die werd aangespannen door een consument tegen Vattenfall. Brancheorganisatie Energie-Nederland heeft nog niet gereageerd.

Brancheorganisatie Energie-Nederland wil niet inhoudelijk reageren. "Dit is een individuele zaak van een van onze leden. Inhoudelijk gaan wij niet in op individuele zaken", zegt een woordvoerder. "In algemene zin kunnen wij dit zeggen: wij vertrouwen op de juistheid van de algemene voorwaarden, die in SER-verband onder leiding van onafhankelijke juristen zijn opgesteld." Hierin staat volgens hem dat variabele tarieven kunnen wijzigen, zowel omhoog als omlaag, en eerder kunnen worden aangepast dan afgesproken.

LEES OOK: 3 scenario’s voor de gas- en stroomprijs in 2025: zo worden huishoudens geraakt