- Voor de energierekening is niet alleen belangrijk wat je per kWh stroom of kuub gas aan je leverancier betaalt.
- Er zijn ook vaste, maandelijkse kosten die flink kunnen verschillen.
- Voor zogenoemde ‘modelcontracten’ zijn de vaste kosten per 1 juli bij veel energieleveranciers fors verhoogd.
- Lees ook: Energieprijzen per 1 juli: gas duurder en dynamische prijzen relatief voordelig
Bij het kiezen van energiecontracten voor gas en stroom gaat de meeste aandacht doorgaans uit naar de verbruikstarieven. Ofwel: wat betaal je bij een energieleverancier per kWh stroom die je verbruikt, of per kuub gas. Niet onbelangrijk is echter dat energiebedrijven ook maandelijkse, vaste kosten rekenen en daar zijn grote verschillen.
Voor het totaalplaatje van de energierekening is het daarom belangrijk om zowel de verbruikstarieven als de vaste kosten in de gaten te houden. Een energieleverancier die bijvoorbeeld stunt met lage variabele tarieven voor gas of stroom, kan tegelijkertijd relatief hoge vaste kosten rekenen.
Vergelijkingssite Overstappen.nl heeft een inventarisatie gemaakt van de vaste, maandelijkse kosten van energieleveranciers per 1 juli 2024. Wat blijkt? Voor zogenoemde ‘modelcontracten’, dus standaardcontracten zonder kortingsacties, zijn de vaste kosten van vooral stroom flink gestegen.
Dit heeft te maken met de ontwikkelingen rond het doorberekenen van zogenoemde ’terugleverkosten’ aan klanten met zonnepanelen, die de meeste energieleveranciers hebben ingevoerd.
Klanten met zonnepanelen krijgen in veel gevallen te maken met extra kosten voor het terugleveren van zonnestroom aan hun energieleverancier. Energieleveranciers willen zich hiermee indekken tegen extra kosten, op momenten dat zonnestroom in de zomer wordt teruggeleverd als er relatief weinig vraag is op de markt.
Forse hogere vaste kosten van modelcontracten energie
In modelcontracten mogen energieleveranciers geen aparte kosten rekenen voor klanten met zonnepanelen. Gevolg is dat veel partijen ervoor hebben gekozen om generiek voor alle klanten met modelcontracten de vaste, maandelijkse kosten te verhogen, signaleert Overstappen.nl.
Hiermee is het voor klanten zonder zonnepanelen behoorlijk onaantrekkelijk geworden om een modelcontract af te sluiten, omdat ze via de vaste, maandelijkse kosten dan nog steeds meebetalen aan kosten die bedoeld zijn voor klanten met zonnepanelen.
Voor modelcontracten is per saldo sprake van een gemiddelde stijging van de vaste kosten voor stroom op jaarbasis met 222 euro, zo blijkt uit de peiling onder 19 energieleveranciers.
Extreem is de stijging van de vaste kosten voor modelcontracten bij Innova, met een plus van liefst 850 euro op jaarbasis! Maar ook bij grote partijen als Eneco en Essent is sprake van een stijging van de vaste lasten met honderden euro's.
Voor huishoudens zonder zonnepanelen lijken modelcontracten in veel gevallen dus afschrikwekkend duur te worden.
Wie zonnepanelen heeft, kan volgens Overstappen.nl als alternatief voor modelcontracten naar dynamische contracten kijken, De dagprijzen van de verbruikstarieven schommelen dan sterker, maar er zijn geen terugleverkosten.
"Ook zijn er vaste contracten beschikbaar met terugleverkosten die verder onder de tarieven van deze modelcontracten liggen", signaleert energie-expert Tom Schlagwein van de vergelijkingssite.