De vaste lasten van Nederlandse huishoudens zullen naar verwachting in 2019 fors stijgen, gemiddeld met zo’n 700 euro voor huishoudens met drie personen. Dat is een prijsstijging van ruim 10 procent ten opzichte van de totale vaste lasten in 2018.

De vaste lasten van eenpersoonshuishoudens zullen naar verwachting stijgen met zo’n 450 euro.

Dit blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Pricewise, gebaseerd op de aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota met betrekking tot zorgpremies en energiebelastingen en op basis van trends rondom energietarieven, schadeverzekeringen en kosten voor internet en televisie.

Zorgpremies omhoog

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet, naar aanleiding van de Miljoenennota, een prijsstijging van de zorgpremie aan. Deze prijsstijging bedraagt in totaal 124 euro voor 2019.

Hoewel de premiestijging bij verzekeraar DSW – die ieder jaar traditiegetrouw als eerste van alle zorgverzekeraars de zorgpremie bekendmaakt – lager uitkomt (op 4,50 euro per maand), voorspelde Poliswijzer.nl vorige week dat de premies bij de drie grootste zorgverzekeraars rond de 130 euro zullen uitkomen.

Energierekening 30 euro per maand duurder

De nieuwe ODE-tarieven en energiebelastingen voor 2019, zoals aangekondigd in de Miljoenennota, betekenen een jaarlijkse verhoging van 153 euro. Die verhoging is gebaseerd op een gemiddeld driepersoonshuishouden met een verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas.

De verwachting is dat de energie- en gastarieven zelf ook hoger worden.

Directeur Hans de Kok van Pricewise: “De prijs voor olie en duurzame GVO's blijft stijgen en de kosten van CO2-rechten zijn in een jaar tijd bijna verdrievoudigd. Mede daardoor hebben de vaste gas- en elektriciteitsprijzen in de loop van 2018 een ongekende stijging laten zien."

Pricewise ziet dat de tarieven van de energiecontracten met vaste prijzen die nu voor 2019 worden afgesloten met ruim 30 procent zijn gestegen ten opzichte van de vaste tarieven voor energielevering in 2018. Dat is een stijging van 193 euro voor een gemiddeld huishouden.

De Kok: "Deze stijging komt dus nog boven op de stijging van de energiebelasting. De energierekening kan in totaal dus wel zo’n 30 euro per maand hoger uit gaan vallen."

Pricewise verwacht ook hogere premies voor schadeverzekeringen vanwege het stijgend aantal schadeclaims, steeds duurder wordende auto-onderdelen en fors toenemende (buitengerechtelijke) kosten bij letselschades. Daarnaast voorspelt de vergelijkingssite dat de prijzen voor internet- en tv-abonnementen verder zullen stijgen omdat providers flink moeten investeren in hun netwerken om te kunnen voldoen aan de exponentieel toenemende vraag naar datacapaciteit.

Hieronder de verwachte stijgingen op jaarbasis voor meerpersoonshuishoudens en eenpersoonshuishoudens.

LEES OOK: De 4 belangrijkste conclusies uit de Miljoenennota 2019 – de prijzen stijgen, maar de koopkracht ook