- De prijzen die Nederlandse consumenten voor gas betalen bij de drie grootste energieleveranciers zijn historisch laag.
- De warme winter is de belangrijkste reden voor de lage gasprijzen.
- Ook het coronavirus lijkt gevolgen te hebben voor de mondiale vraag naar energie.
- Vaste gasprijzen zijn gemiddeld fors lager dan variabele gasprijzen.
Niet alleen hypotheekrente en spaarrentes dalen, ook met de vaste gasprijzen gaat het hard omlaag. Het wordt daarom relatief gunstig voor consumenten om de gasprijs voor langere tijd vast te zetten.
De prijzen die Nederlandse consumenten bij de drie grootste energieleveranciers voor gas betalen zijn historisch laag. Volgens prijsvergelijker Pricewise zijn de prijzen bij Vattenfall en Essent dicht bij de laagste prijzen ooit. Dat dieptepunt werd in 2016 bereikt. De gasprijs bij Eneco is zelfs de laagste ooit.
De prijs van Eneco ligt 8 procent onder de prijs in 2016 als een eenjarig contract wordt afgesloten. Ten opzichte van de piek in november 2018 is de prijs voor een kubieke meter gas zelfs 39 procent gezakt.
Volgens directeur Hans de Kok van Pricewise is de warme winter de belangrijkste reden voor de gedaalde gasprijs. Daardoor is er simpelweg minder vraag naar gas. “Maar ook het coronavirus heeft grote gevolgen voor de economie. Zo worden de industrie en transport veel stilgezet, waardoor er minder energie nodig is.”
Vaste gasprijs fors lager dan variabele gasprijs
Afgelopen maand bleek uit een de geldmonitor Blik op je Geld van Business Insider dat vaste gasprijzen relatief hard dalen en fors onder de variabele gasprijzen zijn gedoken.
In februari lag de gemiddelde prijs voor contracten die 1 jaar vast staan op 22,4 cent per kuub voor 1 jaar vast, tegen 26,3 cent per kuub voor de variabele gasprijs. Dat is een verschil van ongeveer 4 cent per kuub.
Onderstaande grafiek, gebaseerd op data van Pricewise, laat de trendmatige ontwikkeling zien.
Het gaat hier om de gemiddelde prijzen zonder de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. Bij de kale gasprijs moet je nog ruim 50 cent optellen aan energiebelasting, de ODE-heffing en btw om op de prijs per kuub inclusief alle belastingen te komen.
Het verschil van 4 cent per kuub op de kale gasprijs tussen variabel en 1 jaar vast komt bij een jaarverbruik van 1.500 kuub neer op 60 euro.
Energievergelijker Gaslicht.com heeft gekeken naar de tien goedkoopste vaste tarieven voor een gemiddeld huishouden met een energieverbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 kuub gas. Hieruit blijkt dat gemiddelde stroomprijzen sinds 1 januari met 11,3 procent en de gasprijzen met 13,5 procent zijn gedaald.
Een gemiddeld huishouden bespaart op dit moment bijna 450 euro als ze nu het voordeligste contract afsluiten bij een overstap van een variabel naar een vast contract. Dit is ruim 20 procent meer dan twee maanden geleden, en betekent een extra besparing van gemiddeld 76 euro, aldus Gaslicht.com
(klik voor uitvergroting)