Bij werknemers die lang in dienst zijn en alledaagse routinetaken uitvoeren voelt 1 op de 6 zich overbodig.
Ook werkgevers denken dat een deel van hun werknemers overbodig zal worden met de toenemende mogelijkheden van automatisering en robotica.
In de coronacrisis is de behoefte om de wisselen van baan echter flink gedaald. Het overgrote deel van de werknemers met een vaste baan wil momenteel niet switchen.
Ongeveer 1 op de zes Nederlandse werknemers voelt zich overbodig op de werkvloer. Tegelijk wil het overgrote deel van de werknemers bij z’n huidige werkgever blijven.
Dat blijkt uit onderzoeken van respectievelijk de Antwerp Management School en Intermediair.
Voornamelijk werknemers die lang in dienst zijn en alledaagse routinetaken uitvoeren, worstelen met dat gevoel, meldt de Antwerp Management School op basis van onderzoek onder 3.870 werknemers en 2.498 leidinggevenden.
Vooral werknemers in de sectoren handel, logistiek en transport denken dat hun vaardigheden overbodig zijn, zoals administratief medewerkers, pakketbezorgers en winkelpersoneel.
Deel werknemers vindt z'n vaardigheden niet meer waardevol
Bijna een op vijf werknemers zegt dat hij of zij over veel vaardigheden beschikt die niet meer waardevol zijn. Bijna een kwart vreest dat zijn of haar functie in het gedrang komt als er een reorganisatie wordt doorgevoerd.
Ook werkgevers zien niet veel potentie in sommige van hun medewerkers. Zo denkt ongeveer een kwart van de werkgevers dat het merendeel van hun medewerkers niet capabel is om door te groeien binnen het bedrijf en dat sommige medewerkers binnenkort helemaal overbodig worden als technologische middelen zich blijven ontwikkelen.
Werknemers die vrezen voor hun toekomst en hun vaardigheden als "vastgeroest" zien, zijn doorgaans werknemers voor wie vooral functiespecifieke kennis belangrijk is, en die hun algemene vaardigheden minder hoog inschatten, zegt hoogleraar Ans de Vos van de Antwerp Management School. "Hierdoor denken ze dat ze minder kansen hebben bij een reorganisatie of baanwissel."
Werknemer honkvast door coronacrisis
Uit een peiling van Intermedair en de Nationale Vacaturebank onder 1.000 Nederlanders blijkt dat de coronacrisis de behoefte om van baan te wisselen beperkt. Slechts 8 procent van de ondervraagden geeft aan dit jaar van baan te willen wisselen. Driekwart ziet dat helemaal niet zitten.
"Mensen die in loondienst werken zijn minder geneigd naar ander werk te kijken dan voor corona. We zien wel dat er weer meer gezocht wordt naar vacatures, maar dat zijn vooral de werkenden die door de coronacrisis hun werk kwijt zijn geraakt", zegt Dennis van Allemeersch van Nationale Vacaturebank.
Onder zzp'ers zegt 45 procent te weinig opdrachten te hebben, maar slechts 13 procent overweegt om op zoek te gaan naar een vaste baan.