Door een eigen bedrijf op te bouwen naast je baan, kun je ondernemen zonder financiële zekerheden te verliezen.
Maar die combinatie kan ook de groei van je bedrijf afremmen.
Ook loop je misschien interessante aftrekposten mis.
Business Insider zet 10 tips voor je op een rij hoe je dit slim aanpakt.
Veel mensen dromen ervan: ondernemer worden. Want wat is er nu inspirerender dan je helemaal te kunnen focussen op wat jíj leuk vindt, extra geld te verdienen en je werk helemaal naar eigen inzicht te kunnen indelen? Het vergt echter wel een flinke dosis lef om die stap ook daadwerkelijk te zetten. Je zet veel zekerheden overboord en juist in deze coronatijd kan dat je afschrikken.
Een slimme manier om een eigen bedrijf op te zetten zonder meteen alle schepen achter je te verbranden, is starten vanuit een vaste baan. Je blijft dan part time in loondienst en combineert dat met het ondernemerschap. Maar hoe doe je dat? En wat zijn potentiële valkuilen?
Financieel vangnet
Part time ondernemerschap biedt de kans om een bedrijf op te starten zonder dat je een groot financieel risico loopt. Omdat je een salaris hebt waarop je kunt terugvallen, hoef je je geen zorgen te maken dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Bovendien lopen je pensioenopbouw, bescherming tegen arbeidsongeschiktheid en opbouw van WW-rechten voor een deel door.
Zo’n financieel vangnet vermindert ook de druk om overhaast te werk te gaan. Je kunt over elke stap rustig nadenken, waardoor het risico op beginnersfouten een stuk kleiner wordt.
… maar soms lastig te combineren
De combinatie van een vaste baan en een eigen bedrijf kan wel pittig zijn. Zo ben je niet altijd bereikbaar en beschikbaar voor (toekomstige) klanten. Ook moet je strak kunnen plannen om de werkzaamheden goed te kunnen scheiden, want je baas zit er natuurlijk niet op te wachten dat jij onder werktijd telefoontjes voor je bedrijf afhandelt.
Omdat je er niet vol voor kunt gaan, duurt het bovendien langer voordat de onderneming echt van de grond komt.
Je loopt misschien interessante aftrekposten mis
Een ander nadeel van part time ondernemerschap is dat je vaak interessante fiscale aftrekposten misloopt, zoals de zelfstandigenaftrek (een aftrekpost van 6.670 euro op je belastbaar inkomen). Om hiervoor in aanmerking te komen moet je namelijk minimaal 1.225 uur per jaar in je bedrijf steken. Als je uitgaat van vier weken vakantie per jaar, komt dat neer op gemiddeld 25 uur per week. Bovendien moet je meer uren aan je bedrijf besteden dan aan je baan, de zogeheten vijftig-procent-regel.
Gelukkig mag je ook niet-declarabele uren meetellen, zoals de tijd die je besteedt aan de administratie, reizen, het werven van klanten en opzetten van een website. Maar desondanks moge duidelijk zijn dat je serieus tijd in je bedrijf moet steken, om dit voordeel te kunnen opstrijken.
Administratieve rompslomp
Dit brengt ons tot een ander nadeel van het ondernemerschap. Er komen veel taken op je af die je misschien niet zo leuk vindt, maar die er wel bij horen, zoals facturen versturen, acquireren, de website onderhouden en aangifte doen voor de inkomsten- en omzetbelasting. Je moet de tijd die hiermee gemoeid is niet onderschatten: het gaat soms wel om een verdubbeling van het aantal facturabele uren.
Werkgever kan dwarsliggen
Start je vanuit loondienst, dan heb je ook te maken met je werkgever. Werk je op de salarisadministratie en wil je een webshop in kinderkleding starten, dan zal je baas waarschijnlijk niet moeilijk doen. Maar wil je in dezelfde vijver gaan vissen als hij, dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Misschien staat in je arbeidsovereenkomst dat je geen nevenactiviteiten mag ontplooien naast je baan. Of dat je geen zakenrelaties van je baas mag benaderen (relatiebeding) of mag concurreren met je werkgever (concurrentiebeding). Dergelijke bepalingen kunnen de start van een eigen bedrijf in de weg zitten.
Wil je ondanks deze hobbels toch je ondernemersdroom najagen, dan is het belangrijk om dit weldoordacht te organiseren. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
1. Breng alle financiële gevolgen in kaart
Voor je de knoop doorhakt, is het belangrijk om alle financiële gevolgen van het ondernemerschap in kaart te brengen. Hoeveel uren moet je in loondienst blijven om de vaste lasten (grotendeels) te kunnen blijven betalen? Hoe reëel is het dat je in de toekomst van je bedrijf kunt leven?
Bied je diensten aan, wat is dan een reëel uurtarief en hoeveel facturabele uren moet je maken om goed rond te kunnen komen? Hebben je inkomsten invloed op eventuele toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag?
2. Praat met je baas
Bespreek ook vooraf je plannen met je werkgever. Is het mogelijk om minder uren te werken? Valt dit te combineren met een eigen bedrijf? En welke consequenties heeft een vermindering van de arbeidstijd voor de inhoud van je werk? Lees ook je arbeidsovereenkomst en cao goed door, om een juridisch conflict te voorkomen. Leg afspraken die je maakt schriftelijk vast.
3. Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting
Over elke euro die je verdient moet je uiteraard belasting betalen. De vraag is wel hoe je deze moet opgeven. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:
- als winst uit onderneming of
- als resultaat uit overige werkzaamheden
In het eerste geval kun je onder voorwaarden aanspraak maken op diverse aftrekposten, zoals de zelfstandigen-, starters- en investeringsaftrek. Dat is natuurlijk gunstig, maar een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet voldoende om door de fiscus te worden aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Het hangt af van een combinatie van factoren. Hoeveel tijd steek je in je bedrijf? Heb je meerdere opdrachtgevers? Welke risico’s loop je? Maak je winst? Hoe presenteer je je naar de buitenwereld? Hoe zelfstandig is je bedrijf? Ben je bijvoorbeeld vrij om je eigen werkzaamheden te bepalen?
Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je inkomsten kunnen worden opgegeven als winst uit onderneming.
4. Zorg voor een deugdelijke administratie
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting, houd dan wel vanaf het begin je uren goed bij, zodat je dit kunt verantwoorden als de fiscus erom vraagt. Zorg ook voor een deugdelijke administratie.
5. Doe aangifte omzetbelasting
Verkoop je goederen of diensten die met btw zijn belast, dan heb je ook te maken met omzetbelasting. Je moet dan btw heffen en deze afdragen aan de Belastingdienst. Hiervan mag je wel de btw over kosten die je voor je bedrijf maakt aftrekken, als voorbelasting.
Deze belasting staat los van de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de btw; bijvoorbeeld als je wel omzet maakt, maar geen winst.
6. …. of maak gebruik van de kleineondernemersregeling
De omzetbelasting leidt tot extra administratieve rompslomp. Hier kun je onderuit komen als je jaaromzet (exclusief btw) lager is dan 20.000 euro. Je kunt dan aanspraak maken op de kleineondernemersregeling (KOR). In dat geval mag je worden vrijgesteld van btw: je hoeft geen btw meer aan klanten door te berekenen, maar kunt dan ook niet langer de btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen (bijvoorbeeld voor de aanschaf van een computer) verrekenen. Ook hoef je dan geen btw-aangifte meer te doen.
Je mag zelf bepalen of je hieraan meedoet. Denk wel goed na of je dat wil, want deze regeling pakt niet voor iedereen even goed uit. Als je bijvoorbeeld veel investeringen doet en daardoor veel btw kunt aftrekken, kan de KOR ongunstig uitpakken. Maar heb je bijvoorbeeld veel particuliere klanten, die betaalde btw niet kunnen aftrekken, dan kan het verstandig zijn om juist wel van deze regeling gebruik te maken. Het drukt namelijk de prijs van je product of dienst als je geen btw hoeft te heffen.
7. Regel je verzekeringen
Ga je voor jezelf beginnen, kijk dan ook welke verzekeringen je nodig hebt. Denk hierbij niet alleen aan zakelijke verzekeringen, zoals een rechtsbijstands- of aansprakelijkheidsverzekering, maar ook aan een dekking voor arbeidsongeschiktheid.
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn vrij duur. Maar er zijn ook voordeliger alternatieven, zoals een broodfonds, dat je gedurende twee jaar dekking biedt.
8. ... en je pensioenopbouw
Wil je geen karige oude dag, kijk dan ook of je extra kunt sparen of beleggen voor je pensioen. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden. Een fiscaal vriendelijke optie is een lijfrente. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier.
9. Leg een financiële buffer aan
Verder is het altijd verstandig om als toekomstig ondernemer rekening te houden met tegenslagen. Bouw indien mogelijk een buffer op. Speel bij de aanvraag van een hypotheek op safe door uit te gaan van een lager inkomen. En kijk of je je persoonlijke uitgaven wat kunt verlagen, zodat je elke maand netto meer overhoudt.
10. Waag de sprong in het diepe
Een valkuil voor part time ondernemers is dat ze de sprong in het diepe blijven uitstellen, waardoor het bedrijf de startfase nooit ontgroeit. Ben je ambitieus met je bedrijf, bedenk dan vooraf op welk moment je je baan gaat opzeggen, zodat je er voor honderd procent voor kunt gaan.
Het is spannend om die stap te zetten, maar bedenk dat ondernemen altijd risico’s met zich meebrengt. Als je dat niet aandurft, is het de vraag of je niet beter af bent in loondienst.
[activecampaign form=20]
Lees meer over ondernemerschap:
- Tegen welke risico’s moet je je als zzp’er verzekeren?
- Zzp’er: hoe word je het? Wat verdien je? Wanneer ben je er geschikt voor?
- Zo bouw je als zzp’er een klantenkring op
- Hoe bepaal ik mijn uurtarief? Volg dit stappenplan en trap niet in deze 7 valkuilen
- Zo onderhandel je als zzp’er over je uurtarief
- Btw over je zakenlunch is niet aftrekbaar, en nóg 9 fouten bij aangifte omzetbelasting