- Energieleveranciers zijn in 2022 massaal gestopt met het aanbieden van vaste energiecontracten, waarbij prijzen van gas en stroom 1 jaar of langer vaststaan.
- Toezichthouder ACM heeft nieuwe regels vastgesteld voor opzegboetes, als klanten een vast contract opzeggen voordat dit officieel afloopt.
- Naar verwachting kunnen energieleveranciers vanaf april dit jaar weer vaste contracten gaan aanbieden.
- Lees ook: Vaste lasten voor je energierekening in 2023: 3 dingen die je moet weten
Door de scherp schommelende prijzen van gas en stroom zijn energieleveranciers er afgelopen jaar mee opgehouden om nieuwe contracten aan te bieden waarbij prijzen 1 jaar of langer vaststaan. Maar dit jaar moet het vaste energiecontract weer terugkeren.
Energieleveranciers kunnen vanaf april mogelijk weer beginnen met het aanbieden van vaste energiecontracten. Dat komt omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) nieuwe regels voor de opzegvergoeding heeft vastgesteld. Die vergoeding moeten consumenten betalen wanneer zij hun vaste contract tussentijds willen opzeggen, dus voordat dit officieel afloopt.
De ACM verwacht dat energiebedrijven door de aanpassing van de regels voor opzegboetes weer meer vaste contracten gaan aanbieden.
Aanpassing opzegvergoeding, als je vast energiecontract voortijdig stopzet
Veel energieleveranciers stopten door alle onzekerheid op de energiemarkt vorig jaar nog met het aanbieden van deze contracten. Daarbij speelde ook mee dat de energiebedrijven bij de ACM klaagden dat hun inkoopprijzen hoog waren, maar de opzegvergoedingen laag.
De vergoeding voor het opzeggen van een vast contract dat nog nog minder dan anderhalf jaar zou lopen bedroeg bijvoorbeeld slechts 50 euro. Daardoor was het voor consumenten aantrekkelijk om over te stappen wanneer de energieprijs elders lager was. Zij namen de opzegvergoeding voor lief, terwijl leveranciers bleven zitten met energie die duur was ingekocht.
In nieuwe opzegregels heeft de ACM de fluctuerende energieprijzen en de resterende looptijd van het contract meegenomen. Wanneer consumenten hun vaste contract willen opzeggen, betalen zij dan voor de energie die zij volgens hun contract nog zouden afnemen.
In die kosten wordt ook het prijsverschil meegenomen tussen het contracttarief en het actuele tarief van de energieleverancier. Dat moet het voor energiebedrijven interessanter maken om weer vaste contracten aan te bieden.
De energieprijzen stegen vorig jaar fors door de oorlog in Oekraïne. De stijging werd verder aangewakkerd door Europese sancties tegen Rusland. Die leidden weer tot tegenreacties van Rusland, zoals het afknijpen van de gastoevoer aan onder meer Nederland. Door een schaarste aan gas was het inkopen van energie door energiebedrijven erg duur, waardoor ook de consument een hogere prijs ging betalen.
Sinds het najaar van 2022 zijn stroom- en gasprijzen op groothandelsmarkten weer gedaald, al moeten veel energieleveranciers die prijsdalingen nog doorberekenen in de consumentprijzen.
Verder is van belang dat in 2023 het prijsplafond voor energie van start is gegaan. Huishoudens betalen maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom, tot een verbruikslimiet van respectievelijk 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.
Voor consumenten heeft overstappen of het langer vastzetten van prijzen van gas en stroom pas echt zin, als marktprijzen onder het niveau van de maximumprijzen van het prijsplafond dalen.