- Sinds 1 juni is er meer keuze in het aanbod van vaste energiecontracten voor stroom en gas, omdat enkele energieleveranciers ook weer contracten voor 3 jaar vast aanbieden.
- Uit een inventarisatie van Business Insider blijkt dat prijzen voor 1 jaar vast begin juni duidelijk lager liggen vergeleken met medio mei.
- Aanbieders van 3-jaars contracten rekenen doorgaans een paar cent per kuub gas of kilowattuur stroom meer dan voor 1 jaar vast.
- Lees ook: Juni belooft iets warmer te worden dan gemiddeld: dit mag je aan gas en stroom verbruiken, volgens het prijsplafond voor energie
Energieprijzen vergelijken is sinds 1 juni een stuk interessanter geworden. Dit heeft alles te maken met het bredere aanbod van verschillende soorten contracten. Naast variabele prijzen is er vooral meer keus bij vaste contracten, omdat enkele aanbieders, naast prijzen die 1 jaar vastliggen, ook weer prijzen voor 3 jaar vast aanbieden.
Er zijn hierbij twee zaken die een belangrijke rol spelen. Op de eerste plaats is op groothandelsmarkten sprake van een aanhoudende daling van prijzen van gas en stroom. Zo is de gasprijs op de Amsterdamse groothandelsmarkt deze week gedaald tot iets minder dan 25 euro per megawattuur voor levering in juli, wat het laagste niveau is in bijna twee jaar. Eind 2022 lag de groothandelsprijs nog op zo’n 140 euro per megawattuur.
De tweede reden waarom energieprijzen vergelijken interessanter is geworden, heeft te maken met de regelgeving. Sinds 1 juni 2023 geldt voor vaste energiecontracten een aangepaste regeling voor opzegboetes, als klanten een vast contract tussentijds opzeggen.
In plaats van standaard opzegvergoedingen van respectievelijk 50 euro voor gas en 50 euro voor stroom, geldt een andere boeteregeling, als contracten tussentijds worden opgezegd.
Bij de nieuwe regeling voor opzegboetes kijkt je energieleverancier in het geval van tussentijdse opzegging naar de tarieven die het bedrijf op dat moment voor nieuwe klanten zou hanteren.
Vervolgens berekent de energieleverancier het verschil tussen het actuele tarief voor nieuwe klanten en jouw vaste tarief. Als het actuele tarief voor nieuwe klanten lager is dan je vaste tarief, wordt het verschil tussen die twee genomen. Dit wordt vermenigvuldigd met het aantal nog ongebruikte kuub gas en/of kWh stroom binnen de resterende looptijd van het vaste contract.
Hiermee is het risico voor de energieleverancier op een financiële strop bij tussentijds opzeggen van een vast contract kleiner geworden. Dit heeft ertoe geleid dat enkele aanbieders weer contracten voor 3 jaar vast zijn gaan aanbieden.
Maar hoe pakt dit per saldo uit wat betreft de tarieven voor stroom en gas?
Hieronder kijken we voor elf aanbieders naar de 1-jaars prijzen die per 1 juni gelden. Vervolgens nemen we zes energieaanbieders onder de loep die 3-jaars contracten aanbieden.
Goed om in het achterhoofd te houden, is dat inmiddels vrijwel alle aanbieders van vaste contracten met hun prijzen onder het niveau van het prijsplafond voor energie zijn gedoken. De maximale tarieven onder het prijsplafond zijn 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom.
Vast energiecontract: 1 jaar vast en 3 jaar vast
We beginnen met de 1-jaars tarieven. Uit een eerdere inventarisatie van Business Insider bleek dat het gemiddelde 1-jaars tarief voor stroom medio mei op 0,42 euro per kWh lag en voor gas op 1,41 euro per kuub.
Uit de onderstaande tabel blijkt dat de tarieven per 1 juni verder zijn gedaald. We hebben hiervoor gebruik gemaakt van overzichten van energievergelijkers gaslicht.com, pricewise en prijzen op de sites van energieleveranciers zelf.
Het gemiddelde stroomtarief voor 1 jaar vast is inmiddels gezakt tot 0,39 euro per kWh en de gemiddelde gasprijs ligt op 1,32 euro per kuub.
Vooral bij de gastarieven is dus sprake van flinke prijsdalingen. Het goedkoopste tarief voor 1 jaar vast is momenteel te vinden bij Oxxio, met een prijs van 1,22 euro per kuub, terwijl Innova met 1,45 euro per kuub relatief duur is.
Dan de tarieven voor 3 jaar vast. Hier is het aanbod nog beperkt, maar Business Insider wist prijzen bij zes energieleveranciers te achterhalen.
We zien hier dat aanbieders die zowel contracten voor 1 jaar vast als 3 jaar vast aanbieden, de langere contracten doorgaans een paar cent hoger prijzen. Zo hanteert Oxxio voor de gasprijs van 3 jaar vast een tarief van 1,23 euro per kuub. Dat is slechts 1 cent per kuub hoger dan het 1-jaars tarief.
Bij de drie grootste energieleveranciers liggen de gasprijzen voor 3 jaar vast van Eneco (1,24 euro per kuub) en Vattenfall (1,33 euro per kuub) wat lager dan die van Essent (1,42 euro per kuub).