De Eurogroep heeft stelselmatig de bezuinigingseisen aan Griekenland opgeschroefd om zo de macht te kunnen overnemen.

Dat zegt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis donderdag in de Volkskrant.

“Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd”, zegt Varoufakis over de onderhandelingen begin dit jaar over het derde reddingspakket voor Griekenland van 86 miljard euro. “De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde.”

Varoufakis zet Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem verder weg als een onbeduidend ‘popje’ die aan de touwtjes hangt van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Dijsselbloem vertelde onlangs aan Nieuwsuur dat hij in het voorjaar persoonlijk heeft aangedrongen op het vertrek van Varoufakis. Dat deed hij bij de Griekse premier Tsipras, “Als Varoufakis niet het mandaat heeft om te onderhandelen en deals te sluiten, dan ga ik dat maar met de premier doen”, aldus Dijsselbloem.

Dat leidde tot directe ontmoetingen met Tsipras in een Brussels hotel. Dijsselbloem noemt dat "een gedurfde manoeuvre" omdat hij en Tsipras uiteindelijk buiten Varoufakis om met een verklaring kwamen.

Seks-icoon Varoufakis

Varoufakis legde in juli zijn functie neer als Griekse minister van Financiën. Hij reageerde daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen.

De charismatische Varoufakis kreeg bij de verkiezingen in januari meer kiezers achter zich dan wie dan ook en werd in eigen land een held. Vrouwen die hem bewonderen heten daar Varoufitses en zelfs de Duitse krant Die Welt beschreef hem als een seks-icoon.

Het kaalgeschoren hoofd, het overhemd altijd uit de broek en nooit voorzien van een stropdas - Varoufakis maakte ook in zijn presentatie duidelijk dat hij zich niet wil conformeren aan de bestaande mores. Sinds hij in 2010 politiek actief werd, pleitte hij al tegen het financiële reddingsplan voor Griekenland. "We kunnen tegen pijn. Het probleem is dat de trojka een 'therapie' voorschrijft die voor zover ik weet niet alleen pijnlijk is, maar erger dan de 'ziekte' '', schreef hij in een blog.

Varoufakis kampte sinds zijn benoeming tot minister van Financiën met zijn imago. Een filmpje waarin hij zijn middelvinger naar Duitsland opstak tijdens een toespraak, bleek nep te zijn. Foto's van zijn luxe woning aan de voet van de Akropolis schoten het publiek in het verkeerde keelgat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl