Een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden ligt in het verschiet en kan ongeacht de uitslag van het referendum van zondag worden bereikt.
Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vrijdag tegen het Ierse radiostation RTE Radio.
Hoewel de onderhandelingen deze week werden stilgelegd in afwachting van het referendum over de voorwaarden voor de Griekse noodsteun, zijn er volgens Varoufakis nieuwe voorstellen gedaan. “Ik kan je verzekeren dat we deze week heel behoorlijke voorstellen van Europa hebben ontvangen en dat een deal zo goed als rond is”, stelde hij.
In Europa wordt vertwijfeld gekeken naar de beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras om een referendum uit te schrijven. Politici vragen zich openlijk af of de Grieken wel juist en volledig worden geïnformeerd. Bovendien moeten ze zondag gaan stemmen over voorstellen, die al lang niet meer op tafel liggen en technisch gezien zijn verlopen toen dinsdagnacht om middernacht het tweede reddingsprogramma van Griekenland eindigde.
Banken weer open
Volgens de minister kunnen de Griekse banken dinsdag weer hun deuren openen. Afgelopen zondag werd besloten de banken te sluiten tot en met aanstaande maandag, de dag na het referendum. Zo moest worden voorkomen dat de banken ten onder zouden gaan aan de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland.
Geldopnames bij pinautomaten in Griekenland zijn voorlopig beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en internationale betalingen via Griekse banken en overboekingen naar het buitenland zijn voorlopig verboden. De pinlimiet geldt alleen voor Griekse rekeninghouders. Voor gebruikers van buitenlandse bankpassen en creditcards blijven de limieten gelden die hun banken hanteren.
Afgelopen maanden haalden Grieken al tientallen miljarden euro’s van hun rekeningen. Vorig weekeinde nam de uitstroom verder toe door de mislukte onderhandelingen tussen Griekenland en de andere eurolanden over verdere noodsteun voor het land.
Het besluit om de banken een tijd te sluiten volgde op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat de noodsteun die aan de Griekse banken kan worden verleend niet verder wordt uitgebreid. Die steun is noodzakelijk om de enorme uitstroom bij de banken te compenseren. Door de grote bedragen die worden weggesluisd, hebben de banken die buffer echter al zo goed als volledig opgesoupeerd. Door het besluit van de ECB waren banken gedwongen maatregelen te nemen.
Uitslag referendum beslissend
Of de banken daadwerkelijk weer open kunnen, lijkt echter af te hangen van de uitslag van het referendum. Als de Grieken nee stemmen, neemt de kans toe dat de ECB de noodsteun aan Griekse banken verbiedt.
ECB-bestuurder Vitor Constancio zei vrijdag dat de ECB het referendum scherp in de gaten houdt, omdat de volksraadpleging zal aangeven of de kans op een akkoord tussen Griekenland en de eurolanden groeit of slinkt. "Dat is het enige dat relevant is voor ons'', zei de Portugees.
Bij een nee-stem wordt het moeilijker een akkoord te bereiken, wat gevolgen zal hebben voor het beleid van de ECB, voegde hij daaraan toe.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl