- Energieleverancier Essent gooit de variabele energietarieven per 1 juli fors omhoog.
- Andere grote aanbieders zoals Vattenfall en Eneco voerden al eerder prijsverhogingen door voor de variabele prijzen van stroom en gas.
- In mei lijkt wel sprake te zijn geweest van enige kalmering op de energiemarkt, nadat de prijzen in maart en april piekniveaus bereikten.
- Lees ook: Prijzen van zonnepanelen én stroom fors omhoog: wat doet dat met de terugverdientijd?
De variabele energietarieven gaan ook bij Essent omhoog, nadat twee andere grote energieleveranciers al eerder de prijzen voor stroom en gas opschroefden.
Energiebedrijf Essent gaat de variabele energietarieven per 1 juli met 25 tot 30 procent verhogen. De gemiddelde klant is daardoor zo’n 50 euro per maand duurder uit, bevestigt het bedrijf eerdere berichtgeving van de NOS.
Op 1 januari verhoogde Essent de tarieven ook al. Toen moesten klanten gemiddeld 20 euro per maand meer gaan betalen.
Hoeveel klanten meer moeten gaan betalen, hangt uiteraard af van het type woning. Klanten met een goed geïsoleerd appartement zijn volgens een woordvoerster bijvoorbeeld zo’n 25 euro meer kwijt per maand. Bewoners van een boerderij die minder goed geïsoleerd is, zijn tot wel 100 euro meer kwijt.
Essent verwacht de tarieven voor 1 januari niet nog een keer te hoeven verhogen, maar kan dat niet garanderen. "We kopen vooruit in op de markt en de energie voor de komende maanden hebben we al aangekocht", legt een woordvoerster uit. "Maar we weten niet wat er nog gaat gebeuren, bijvoorbeeld met eventuele sancties. Daar kunnen we pas in het najaar meer over zeggen."
Variabele energietarieven omhoog, weinig aanbiedingen voor vaste contracten
Energieleveranciers verhogen de variabele energietarieven doorgaans één keer per halfjaar in januari en juli, maar door de enorme stijgingen van de prijzen van stroom in gas op groothandelsmarkten, zijn veel partijen daar al vanaf afgeweken.
Zo heeft Vattenfall de variabele energietarieven per 1 april al verhoogd en heeft Eneco besloten de variabele tarieven maandelijks aan te passen.
Energieleveranciers bieden door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas en de onzekere situatie op de groothandelsmarkt veel minder nieuwe, vaste contracten aan dan een jaar geleden. Het gaat hierbij om contracten waarbij de prijs voor 1 jaar of langer vaststaat.
Financiële vergelijker Pricewise merkt dat waar consumenten een jaar geleden nog uit zo’n 100 aanbiedingen konden kiezen, dat nu slechts “een handvol” is, meestal tegen een variabele prijs.
Overigens zijn de gemiddelde variabele én vaste tarieven in mei iets gedaald, nadat deze in maart en april piekniveaus hadden bereikt, blijkt uit dat van verschillende energieleveranciers die Pricewise bijhoudt.
"Ondanks de nog altijd hoge prijzen, lijkt de angst die de afgelopen maanden zorgde voor het stilvallen van Nederlandse energiemarkt, even weg", zo lichtte de woordvoerder van Pricewise toe tegenover Business Insider.