- Energieprijzen zijn de afgelopen maanden gestaag gedaald, in navolging van lagere prijzen op de groothandelsmarkten voor gas en stroom.
- De daling van variabele prijzen voor nieuwe klanten van energieleveranciers lijkt echter te stagneren.
- Als de bodem inderdaad in zicht is bij de prijsdalingen, wordt het mogelijk interessanter om de prijzen voor gas en stroom wat langer vast te zetten.
- Lees ook: Prijsplafond energie verdwijnt in 2024 – kabinet beslist pas na zomer wie nog steun krijgt
Na maanden van achtereenvolgende dalingen van energieprijzen zijn variabele tarieven voor stroom en gas die consumenten betalen, in april per saldo niet verder gezakt. Dit blijkt uit een overzicht van variabele energieprijzen voor nieuwe klanten, dat Business Insider heeft opgevraagd bij de vergelijkingssite Energievergelijk.nl.
De stagnatie van de prijsdaling op de consumentenmarkt is opvallend, omdat groothandelsprijzen voor gas en stroom per saldo nog wel zijn gedaald afgelopen maand. Zo lag de groothandelsprijs voor gas dat in juni wordt geleverd, een maand geleden op ongeveer 44 euro per megawattuur. Eind april was deze prijs gedaald tot 38,5 euro per megawattuur. Een verschil van ongeveer 12 procent.
De variabele prijzen voor gas en stroom voor nieuwe klanten van energieleveranciers zijn de afgelopen vier weken daarentegen gelijk gebleven, gemiddeld genomen. Zo lag het gemiddelde variabele gastarief voor nieuwe klanten begin april op 1,47 euro per kuub en per 1 mei was dit vrijwel onveranderd.
De onderstaande grafiek van Energievergelijk.nl illustreert hoe de daling van de variabele gasprijs vanaf september 2022 is verlopen.
Voor stroom lag het gemiddelde variabele tarief begin april op 0,41 euro per kWh. Begin mei was dit onveranderd.
Onder het prijsplafond voor energie zijn maximumtarieven voor gas en stroom vastgesteld op respectievelijk 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom. Deze prijzen zijn gekoppeld aan een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom.
De gemiddelde gasprijs voor nieuwe variabele contracten ligt nog altijd 2 cent per kuub boven het maximum van het prijsplafond, terwijl de gemiddelde stroomprijs daar 1 cent per kWh boven ligt.
Variabele en dynamische prijzen voor gas in mei
Gemiddelde prijzen zeggen uiteraard niet alles, want er zijn flink wat aanbieders onder het maximum van het prijsplafond gedoken met de tarieven voor nieuwe klanten.
We tonen hieronder eerst de prijzen voor gas bij 27 energieleveranciers. Dit zijn variabele prijzen voor nieuwe klanten, en in enkele gevallen gaat het om dynamische prijzen.
Voor dynamische tarieven geldt dat die elk uur (stroom) of per dag (gas) kunnen wijzigen. Dit in tegenstelling tot de variabele tarieven die maandelijks of per kwartaal veranderen.
Bij de gasprijzen is te zien dat 18 van de 27 aanbieders tarieven hanteren die onder het niveau van het prijsplafond liggen (1,45 euro per kuub). Dat is dus meer dan de helft.
Aan de bovenkant is er één echte uitschieter, HEM, die een gastarief van 2,56 euro per kuub hanteert. Als je dat tarief eruit haalt, komt het gemiddelde gastarief voor de overige 26 aanbieders uit op 1,43 euro per kuub, dus net onder het maximum van het prijsplafond.
Bij de goedkoopste energieleveranciers wat de gasprijzen betreft, zitten zowel aanbieders met dynamische tarieven (Zonneplan, Frank Energie, NextEnergy) als leveranciers die met variabele tarieven werken (Coolblue en Budget Energie).
Variabele en dynamische prijzen voor stroom in mei
Dan de stroomprijzen. Het beeld voor nieuwe klanten van energieleveranciers is hier vergelijkbaar met de gasprijzen.
De gemiddelde prijs van 28 aanbieders ligt op 0,41 euro per kWh. Haal je het relatief hoge tarief van HEM eruit, dan kom je op gemiddeld 0,39 euro per kWh voor de overige 27 aanbieders. Dat is 1 cent onder het maximumtarief van het prijsplafond (0,40 euro per kWh).
Er zijn begin mei 19 aanbieders die met de stroomprijzen voor nieuwe klanten onder het maximumtarief van het prijsplafond zitten (0,40 euro per kWh).
Bij de stroomprijzen wordt de top 5 van goedkoopste aanbieders gedomineerd door dynamische tarieven: NextEnergy, Zonneplan, Tibber en Frank Energie. Bij de aanbieders van variabele stroomprijzen zit Oxxio relatief laag.
Voor variabele tarieven geldt dat die bij veel energieleveranciers elke maand of per kwartaal worden aangepast. Daarnaast komen steeds meer aanbieders met vaste contracten, waarbij prijzen zes maanden tot 1 jaar vaststaan.
Aangezien per saldo sprake is geweest van stagnatie bij de verdere daling van variabele energieprijzen in april, wordt het interessant om te kijken of energieprijzen een bodem hebben bereikt. Het kan dan interessant worden om eventueel de prijs voor zes maanden of 1 jaar vast te zetten.