- E-bike maker VanMoof heeft een onbekend bedrag bijgestort gekregen van investeerders ter versterking van de financiële buffers.
- Zonder de kapitaalinjectie zou VanMoof financieel in de probleem zijn gekomen.
- Dat blijkt uit een recent gedeponeerd voorlopig jaarverslag, schrijft het Financieele Dagblad.
- Lees ook: Fatbike en VanMoof rijden veel te hard in Amsterdam: Fietsersbond wil maatregelen
E-bike maker VanMoof heeft een forse kapitaalinjectie gehad van investeerders om te overleven. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van het voorlopig jaarverslag over 2021, waarin ook informatie staat over de situatie tot eind 2022.
Indien de producent van elektrische fietsen geen aanvullende financiering had ontvangen, zou VanMoof in het eerste kwartaal van 2023 in de problemen zijn geraakt.
Hoeveel geld het bedrijf precies heeft ontvangen, wil een woordvoerder van VanMoof niet prijsgeven aan het FD.
Het voorlopig jaarverslag van 2021 is pas recent gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het bedrijf schrijft hierin ook over de ontwikkelingen in 2022. Nieuw kapitaal bleek nodig, omdat anders twijfels kunnen rijzen “over het vermogen van het bedrijf om zijn activiteiten na het eerste kwartaal van 2023 voort te zetten”.
Kapitaalinjectie voor VanMoof
Het bedrijf heeft gesprekken gevoerd met investeerders die 10 miljoen euro tot 40 miljoen euro zouden moeten storten, in ruil voor aandelen of in de vorm van leningen. Saillant detail: de accountant wilde het jaarverslag over 2021 nog niet ondertekenen, vanwege de "materiële onzekerheid" over de nieuwe kapitaalronde.
Het FD meldt dat alleen huidige investeerders Balderton uit Londen en het Chinese Hillhouse geld hebben overgemaakt aan VanMoof.
Het fietsbedrijf, dat in 2008 werd opgericht door de broers Taco en Ties Carlier, heeft een hoge kostenpost op het gebied van reparaties. In 2021 moest het bedrijf liefst 8 miljoen euro neertellen om reparaties uit te voeren die onder de garantie vielen.