• Met de Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF van vermogensbeheerder VanEck beleg je in de waterstofsector.
  • Een investering in een nieuwe technologie kan een hoog rendement opleveren, maar het brengt ook bovengemiddelde risico’s met zich mee.
  • Business Insider geeft aan waar je als belegger op moet letten om te kunnen beoordelen of een waterstof-ETF bij je past.

ANALYSE – Fossiele brandstoffen worden op termijn schaarser. Daarnaast moet de mondiale CO2-uitstoot drastisch omlaag om de opwarming van de aarde af te remmen. Waterstoftechnologie kan dienen als een belangrijke oplossing voor deze problemen.

Anders dan vaak wordt gedacht is waterstof geen energiebron, maar een energiedrager: een stof waarin energie is opgeslagen die bij verbranding weer vrijkomt.

Het restproduct van energie die met waterstof wordt opgewekt is water. Het is daarmee een stuk schoner dan fossiele brandstoffen. Wel zijn er nog grote uitdagingen op onder meer logistiek gebied en bij het duurzaam en efficiënt beschikbaar maken van waterstof.

Lees ook: Hoe groene ammoniak de waterstofeconomie vlot kan trekken

Wie veel potentie ziet in waterstoftechnologie, kan sinds kort beleggen in de VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF (ISIN-code: IE00BMDH1538). Dit waterstoffonds wordt verhandeld op de beurzen van Frankfurt, Londen en Milaan. Is het een interessante belegging?

Lees ook: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger


Wat is de VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF?

De ETF belegt wereldwijd in bedrijven die minimaal de helft van hun omzet halen uit de waterstofsector of die belangrijk zijn voor de waterstofeconomie. Hierbij moet je onder andere denken aan brandstofcel-, elektrolyser- en waterstofproducenten, en fabrikanten van industriële gassen.

De ETF volgt de MVIS Global Hydrogen Economy-index, die is toegespitst op de wereldwijde waterstofsector. Deze index is niet samengesteld door een externe partij, maar door MV Index Solutions, een bedrijfsonderdeel van VanEck.

Alle indexfondsen van VanEck kiezen voor fysieke replicatie. Dit houdt in dat ze daadwerkelijk alle aandelen kopen van de index die ze volgen. Dit is iets duurder, maar wel veiliger dan zogeheten synthetische ETF’s, die de index nabootsen met behulp van derivaten en daardoor een tegenpartijrisico met zich meebrengen.


Waar belegt de ETF in?

Het in Ierland gevestigde fonds heeft 25 verschillende aandelen in portefeuille.

De ETF belegt wereldwijd, maar het accent ligt op Noord-Amerika (waar 49 procent van het fondsvermogen naartoe gaat) en Europa (42 procent), aangevuld met een plukje Japanse aandelen (8 procent).


Wat levert het op?

Zoals gezegd biedt waterstoftechnologie veel voordelen. Het kan bijdragen aan de verlaging van de mondiale CO2-uitstoot. Ook kan waterstof veel energie opslaan en hierbij dienen als een buffer voor het elektriciteitsnet, voor momenten waarop er weinig zonne- en windenergie is.

Op dit moment wordt waterstof al grootschalig toegepast in de chemische industrie, als grondstof voor onder andere ammoniak, dat wordt gebruikt bij de productie van kunstmest.

Maar ook op veel andere terreinen wordt al met de technologie geëxperimenteerd, bijvoorbeeld als brandstof voor bussen, treinen en vrachtschepen. Mogelijk reizen we in de toekomst ook naar ons vakantieadres met een waterstofvliegtuig, want Shell en miljardair Bill Gates investeren nu in de startup ZeroAvia die waterstofvliegtuigen ontwikkelt.

De auto-industrie zet nu vooral in op elektrische auto’s, maar ook hier doen waterstofauto’s hun intrede. Onderzoekers van managementadviesbureau McKinsey en de Hydrogen Council (een club van grote industriële bedrijven) verwachten dat rond 2030 ongeveer één op de twaalf voertuigen in Duitsland, Japan, Zuid-Korea en Californië rijdt op waterstof.

Gelet op al deze toepassingen zou de waterstofeconomie wel eens heel hard kunnen groeien. McKinsey verwacht dat in 2050, als veel grote economieën CO2-neutraal moeten zijn, waterstof een cruciale rol speelt in sectoren als de scheepvaart, het busverkeer, de productie van staal, de verwarming van gebouwen en stroomopslag.

Door al in een vroeg stadium in bedrijven te beleggen die hun geld verdienen met waterstoftechnologie, kun je optimaal profiteren van dit potentieel.

Daarnaast behaal je ook een maatschappelijk rendement, omdat je met je investering indirect bijdraagt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.


Wat zijn de risico’s?

Wie belegt in de VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF moet wel tegen een stootje kunnen. Waterstoftechnologie staat namelijk nog redelijk in de kinderschoenen. Behalve in de chemische industrie wordt waterstof nog niet op grote schaal toegepast.

Een van de hobbels die nog moet worden genomen is de duurzame productie ervan. Waterstof komt op de aarde niet voor in zuivere vorm, maar alleen als onderdeel van bepaalde grondstoffen.

Het is goed mogelijk om waterstof uit aardgas of kolen te halen, maar hierbij komt CO2 vrij. Productie met behulp van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, is een stuk duurzamer. Maar dat is veel prijziger, tijdrovender en ingewikkelder. Dit moet nog verder worden doorontwikkeld.

Daarnaast brengt een belegging in een themafonds zoals waterstof-EFT van VanEck sowieso bovengemiddelde risico’s met zich mee, omdat er minder spreiding is dan bij een wereldwijd aandelenfonds dat in alle sectoren investeert.

Een wat minder in het oog springend risico is het valutarisico, aangezien de ETF van VanEck is genoteerd in Amerikaanse dollars. Voor een eurobelegger heeft de beweging van de dollar ten opzichte van de euro daarom direct effect op de waarde van de belegging.

Gelet op deze risico’s is het niet verwonderlijk dat de VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF in het standaard document dat de Essentiële Beleggingsinformatie geeft, is ingedeeld in de hoogste categorie van de risicometer: schaal 7.


Wat kost het?

Een veel gebruikte maatstaf om de kosten van beleggingsfondsen en beursgenoteerde EFT's te vergelijken is de total expense ratio (TER). Dit zijn de kosten die het fonds jaarlijks inhoudt voor geleverde diensten, zoals handels-, bewaar- en marketingkosten. De TER dekt niet alle kosten, maar geeft wel goede indicatie.

De TER van de ETF van VanEck bedraagt 0,55 procent van het beheerde vermogen. Dat is lager dan veel actief beheerde beleggingsfondsen, maar voor een ETF redelijk aan de prijs. Volgens Investopedia liggen de kostenratio's voor indexfondsen die brede aandelenindices volgen vaak rond de 0,2 procent van het beheerde vermogen.


Zijn er alternatieven?

VanEck heeft net niet de primeur. Afgelopen februari lanceerde Legal & General Investment Management (LGIM) de L&G Hydrogen Economy UCITS ETF: de eerste in Europa verhandelbare tracker op het gebied van de waterstofeconomie.

Dit fonds heeft 28 verschillende aandelen in portefeuille, wat aardig vergelijkbaar is. Maar het lijkt wel wat meer gespreid. Zo belegt de ETF van Legal & General ook in autofabrikanten, zoals Daimler en Toyota.

Verder is de ETF van Legal & General met een TER van 0,49 procent iets goedkoper dan die van VanEck en staat eerstgenoemde een trede lager in de risicometer.

Het fonds van Legal & General heeft een beroerde start gemaakt: sinds de lancering op 10 februari dit jaar staat deze ETF op een verlies van zo'n 15 procent. Dat is pittig, maar het trackrecord is veel te kort om hier een conclusie uit te trekken. Het laat wel zien hoe volatiel een themafonds kan zijn.

Geloof je in watertechnologie, maar wil je niet op slechts één paard wedden, dan kun je ook kiezen voor een ETF die is gespecialiseerd in schone energie. Je belegt dan niet alleen in waterstoftechnologie, maar ook in bedrijven die zijn gespecialiseerd in zonne- en windenergie.


Conclusie: beperk het risico voor je beleggingsportefeuille

Het aantal beursgenoteerde indexfondsen (ETF's) is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Vooral het aantal thematische ETF’s zit in de lift. Indexbouwers zijn uiterst creatief om indexen op te tuigen die inspelen op trends en maatschappelijke thema’s. De introductie van VanEck Vectors Hydrogen Economy UCITS ETF past in die ontwikkeling.

Aan zo’n gefocust fonds zitten zeker voordelen, want als een trend doorzet, zijn hoge rendementen mogelijk.

Waterstoftechnologie is onmiskenbaar een technologie met veel potentie. Door vroeg in te stappen, kun je daar maximaal van profiteren. Maar houd er wel rekening mee dat het koersverloop van bedrijven die zich met waterstof bezighouden grillig kan zijn, omdat de technologie nog niet volledig is uitontwikkeld. Je moet dus wel een diepe overtuiging hebben als je hier instapt, zeker omdat het nog lastig te voorspellen is wie de 'winnaars' worden.

Gelet op de onzekerheden is het sowieso verstandig om de blootstelling aan zo’n thema-ETF beperkt te houden.

Wil je de risico’s dempen, dan kun je ook overwegen om te kiezen voor een breder gespreide ETF die ook belegt in andere duurzame energievormen.

Lees meer over beleggen: