De coronamaatregel om 1,5 meter afstand te houden komt per 25 september te vervallen.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigden ook aan dat bij bezoek aan de horeca, musea en bioscopen een coronatoegangsbewijs verplicht wordt.

De mondkapjesplicht blijft voorlopig gelden in trein, bus, taxi en bus. Op stations geldt de mondkapjesplicht niet meer.

De plicht om 1,5 meter afstand te houden verdwijnt vanaf 25 september. Wel moet in risicovolle situaties gewerkt worden met een coronatoegangsbewijs. Dit betekent dat je kunt laten zien dat je gevaccineerd bent, minder dan 24 uur geleden negatief bent getest, of corona hebt gehad en daardoor immuun bent.

Dat kondigde premier Mark Rutte dinsdag aan tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

Het controleren van coronatoegangsbewijzen, die mensen moeten laten zien om bijvoorbeeld bij evenementen en in de horeca binnen te komen, duurt vooralsnog tot begin november. Begin november zal het kabinet nieuwe besluiten nemen over de coronamaatregelen.

Op 1 november komt het Outbreak Management Team (OMT) weer met een advies, waarna er een “nieuw weegmoment” komt voor het kabinet.

In de horeca, theaters en bioscopen gelden vanaf 25 september geen beperkingen meer op basis van de 1,5 meter. Bij evenementen binnen waar geen vaste zitplaatsen zijn, mogen maximaal 75 mensen aanwezig zijn. En er geldt een sluitingstijd tussen twaalf uur 's nachts en zes uur 's ochtends.

Het coronatoegangsbewijs geldt bij alle horeca, theaters, evenementen en bioscoopbezoek vanaf de leeftijd van 13 jaar. Dit geldt voor iedereen, ongeacht de groepsgrootte.

Het kabinet maakt geld vrij voor gemeenten zodat zij extra toezichthouders kunnen aannemen voor de handhaving van de coronatoegangsbewijzen. Bedrijven en organisaties worden er zelf verantwoordelijk voor dat zij klanten en bezoekers controleren op een coronapas. Gemeenten krijgen volgens Rutte met het geld "extra handjes" om te controleren of dit ook goed gebeurt. Hij waarschuwde dat cafés gesloten kunnen worden als ze niet goed controleren op de coronatoegangsbewijzen.

Wie zich voor een toegangsbewijs moet laten testen, kan dat voorlopig gratis doen.

De mondkapjesplicht blijft voorlopig gelden in trein, bus, taxi en bus. Op stations geldt de mondkapjesplicht niet meer.

In het hoger onderwijs worden de laatste restricties losgelaten. De maximale groepsgrootte van 75 vervalt voor het hoger onderwijs. De mondkapjesplicht vervalt ook voor het onderwijs.

Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar een zeer hoog risico geldt om besmet te raken met het coronavirus, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.

De quarantaineplicht geldt nu bijvoorbeeld nog voor mensen die op reis zijn geweest naar de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Zij moeten tien dagen verplicht thuisblijven, tenzij ze op de vijfde dag negatief worden getest op het virus. Als zij zich daar niet aan houden, riskeren zij een boete.

Advies aan werkgevers: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is

Het demissionaire kabinet geeft werkgevers en werknemers iets meer ruimte om afspraken te maken over thuiswerken. Het nieuwe advies luidt: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Tot nu toe werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Volgens premier Rutte gaat het om een lichte versoepeling. Het is aan werkgevers en werknemers om tot een goede verdeling te komen tussen werken vanuit huis en op kantoor.

Wat betreft vaccineren, is het zo dat werkgevers mogen vragen of werknemers gevaccineerd zijn, maar werknemers hoeven daar geen antwoord op te geven. Werkgevers mogen niet vastleggen of werknemers gevaccineerd zijn, met uitzondering van de zorg, waar gewerkt wordt met kwetsbare mensen.

Minister De Jonge wil wel gaan onderzoeken of het via aanvullende wetgeving mogelijk moet worden voor werkgevers om in sommige gevallen een coronatoegangsbewijs te vragen van werknemers.

Er komen voorlopig nog geen boostervaccins in Nederland. Wel wordt dit in de gaten gehouden en gebeurt dit mogelijk later dit jaar.

LEES OOK: Aantal faillissementen op laagste punt in 30 jaar dankzij massale overheidssteun – maar die wordt vanaf 1 oktober afgebouwd