Guido van Woerkom ziet toch af van de functie van Nationale ombudsman. Hij vreest dat de discussie over zijn persoon zijn funcioneren negatief zou beïnvloeden.

Dat laat hij dinsdag in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten.

ANWB-topman Van Woerkom zegt dat de Nationale ombudsman ,,in zijn handelen boven elke twijfel verheven dient te zijn” en dat hij nu niet anders kan concluderen dat dit bij hem nu niet het geval is. Hierdoor ontstaat volgens hem het risico ,,dat de werkzaamheden van de Nationale ombudsman negatief beïnvloed worden”. Hij zou dan niet ,,adequaat toekomen aan de taak” die hij zichzelf heeft gesteld.

Steun Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak recent nog steun uit voor Van Woerkom, hoewel rond zijn persoon de afgelopen weken veel ophef was ontstaan door zijn gewraakte uitspraken over Marokkanen van 4 jaar geleden. Hij liet zich toen in discriminerende zin over Marokkaanse taxichauffeurs uit.

Ook de vertrekpremie van 3 ton die hij van de ANWB krijgt, viel maatschappelijk niet in goede aarde. FNV-voorzitter Ton Heerts zei vorige week dat Van Woerkom de vertrekpremie moet inleveren. Anders zou hij geen Nationale ombudsman kunnen worden, vond Heerts.

Van Woerkom zal ook niet langer werkzaam blijven bij de ANWB, liet de bond weten. Per 1 augustus vertrekt hij. ,,De afgesproken vertrekregeling blijft in stand'', meldde de bond dinsdag desgevraagd.

Van Woerkom ook weg bij ANWB

Een onbekend aantal mensen heeft het lidmaatschap bij de ANWB uit protest tegen de premie opgezegd. De bond wil de cijfers hierover niet geven. ,,Dat is niet in ons belang'', zei een woordvoerder eerder.

De Tweede Kamer moet op zoek naar een nieuwe Nationale ombudsman nu Guido van Woerkom zich voor die functie heeft teruggetrokken. De woordvoerster van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg laat weten dat de procedure waarschijnlijk opnieuw wordt opgestart, maar dat daar eerst nog zorgvuldig naar wordt gekeken.

Een van de felste tegenstanders van de benoeming van Van Woerkom was GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij twittert dinsdag: ,,Begrijpelijk besluit van Van Woerkom. Eens dat ombudsman boven elke twijfel verheven moet zijn.'' De SP, ook tegen Van Woerkom, laat weten het besluit te respecteren en het initiatief vanuit de Kamer om een nieuwe ombudsman te kiezen af te wachten.

PvdA begrip, VVD verrast

Ook de PvdA-fractie heeft begrip voor de afweging en respecteert het besluit van Van Woerkom. PvdA-leider Diederik Samsom zei na de stemming over Van Woerkom in de Kamer, twee weken geleden, dat hij in de toekomst een meervoudige voordracht wil. De Kamer kan dan kiezen.

De VVD is verrast door het besluit van Van Woerkom. ,,We zijn het met hem eens dat het onwenselijk is dat de recente ontwikkelingen het ambt van Nationale ombudsman negatief beïnvloeden. Wij respecteren het dat de heer Van Woerkom oog heeft voor het belang van de positie van de Nationale ombudsman als Hoog College van Staat. Wat de VVD betreft wordt de gehele procedure nu zo spoedig mogelijk opnieuw gevolgd.''

,,We moeten vaststellen dat deze situatie en alle discussies van de afgelopen weken heel spijtig zijn'', stelt Madeleine van Toorenburg (CDA). Zij vindt ook dat de Kamer met de nieuwe voordracht ,,eerst in beraad'' moet gaan ,,over de te volgen werkwijze''.

De vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken droeg Van Woerkom eind mei voor, maar in het weekend erna ontstond ophef over oude discriminerende uitspraken. Van Woerkom moest zich daarvoor nog eens verantwoorden in een gesprek met Kamerleden van PvdA, ChristenUnie en SP. Ondanks verzet bij meerdere partijen werd Van Woerkom de week erna toch door de Kamer gekozen met 91 stemmen voor en 53 tegen. Meerdere partijen pleitten toen al voor een andere procedure.

Lees ook

Bye, bye Van Woerkom: drie ton mee van ANWB

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl