De angel lijkt uit het conflict tussen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.
Het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, liet woensdag na zes uur intern overleg weten de reputatieschade die Voortman vorig jaar opliep zeer te betreuren. Voortman was blij met een “goede eerste stap”. Het presidium schaarde zich ook achter Van Miltenburg.
Het conflict kwam afgelopen maandag in de openbaarheid toen Nieuwsuur een brief onthulde van Voortman waarin zij opheldering eiste van Van Miltenburg en van het presidium over de beschuldigingen aan haar adres van het lekken van vertrouwelijke stukken. Voortman zou dat gedaan hebben tijdens de benoemingsprocedure voor een nieuwe Nationale ombudsman, vorig voorjaar. Er kwam een Rijksrecherche-onderzoek, dat Voortman volledig vrijpleitte.
Maar Voortman was toen de verdenkingen naar buiten kwamen wel meteen een maand geschorst door haar fractievoorzitter Bram van Ojik en haar reputatie liep schade op. Dat laatste erkent het presidium in een brief aan haar en aan Van Ojik.
Het presidium schrijft verder dat een aantal vragen van Voortman moet worden besproken in een nieuw gesprek tussen haar en Van Miltenburg. “Het presidium heeft er alle vertrouwen in dat u beiden in staat zult zijn om tot een voor u beiden bevredigende oplossing te komen”, aldus de brief die namens het presidium is ondertekend door de griffier van de Tweede Kamer.
Aangifte bij Rijksrecherche
In de brief stelt het presidium dat het Van Miltenburg vorig jaar juni machtigde om aangifte te doen bij de Rijksrecherche van lekken van vertrouwelijke informatie naar diverse media in de benoemingsprocedure van de nieuwe Nationale ombudsman. Dat was een algemene aangifte, die niet gericht was tegen Voortman. Ook ging het om het lekken van stukken, niet om het schenden van het ambtsgeheim.
Dat Voortman uiteindelijk aan een specifiek onderzoek werd onderworpen was "louter de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche'', aldus de brief.
Voortman om de tafel met Van Miltenburg
Voortman zei woensdag blij te zijn dat er opheldering is gekomen op een aantal punten. Ze gaat vrijdag opnieuw met Van Miltenburg om de tafel. "Ik wil gewoon het gesprek met haar aangaan'', aldus Voortman.
Ook nu het Kamerbestuur met meer informatie naar buiten is gekomen, heeft Voortman nog wel vragen. "Zoals hoe mijn naam bij De Telegraaf terecht is gekomen. En hoe zit het met die twee lijstjes waardoor eigenlijk al duidelijk was dat ik het niet gedaan kon hebben. De voorzitter heeft me uitgenodigd om verder te spreken en op die uitnodiging ga ik heel graag in."
Van Miltenburg vaker onder vuur
Het is niet de eerste keer dat Anouchka van Miltenburg als voorzitter van de Tweede Kamer onder een vergrootglas ligt. Vers in het geheugen ligt het recente "Much ado about nothing", dat ze eruit flapte bij een hoofdelijke stemming over een motie. "Een hoop heisa om niks", zei ze dus eigenlijk. Verbijstering veroorzaakte ze bij de overhandiging van een onderzoeksrapport over ICT: "Ik moest even googelen wat ICT betekent."
Het leek al kort na haar aantreden niet zo lekker te zitten tussen de Kamer en de voorzitter. Ze zat er in 2012 nog maar net of ze riep al irritaties op met haar moeizame manier van voorzitten. Ze werd opgeroepen tot meer flexibiliteit. Tot op heden verloopt het lang niet altijd echt soepel en lijkt niet iedereen haar te zien als een voorzitter met overwicht.
Dieptepunt twee jaar geleden
Het dieptepunt ligt tot dusver twee jaar geleden. Toen suggereerde CDA-fractieleider Sybrand Buma dat de Kamervoorzitter een debat in een zekere richting stuurde. Van Miltenburg verliet overstuur de vergadering.
Niet lang daarna bekritiseerden Kamerleden Van Miltenburg anoniem in de Volkskrant.
Ook kreeg ze kritiek toen ze het niet opnam voor plaatsvervangend voorzitter Khadija Arib na een tweet van PVV-leider Geert Wilders: "Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer."
Van Miltenburg wilde de Koran met andere boeken wel laten verdwijnen in een zoals ze het noemde "opruimactie". Na kritiek zag ze er weer van af. Verder liet ze onder meer toe dat Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold bestempelde als een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'.
Gewogen en te licht bevonden
Volgens Tom-Jan Meeus, politiek redacteur bij NRC Handelsblad, ploetert de Kamervoorzitter voort. "Van Miltenburgs positie is zo verzwakt dat ook in haar eigen VVD-fractie wordt gezegd dat zij is gewogen en te licht bevonden. Maar dat alleen zijzelf een einde aan haar lijden kan maken."
Voorlopig geniet Van Miltenburg nog de steun van de partijen in de Tweede Kamer. Ook het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het zogeheten presidium, besloot woensdagavond na twee urenlange vergaderingen dat de positie van Van Miltenburg niet ter discussie staat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl