Van Lanschot heeft in de eerste helft van dit jaar meer winst geboekt dan een jaar eerder. Dat meldde de bank dinsdag.
Van Lanschot boekte vorig halfjaar een nettowinst van 49,4 miljoen euro, tegen 36,3 miljoen euro in de eerste helft van 2013. De onderliggende nettowinst steeg met bijna 14 miljoen euro naar 54,1 miljoen euro. De inkomsten uit operationele activiteiten liepen op tot 294,4 miljoen euro en lagen daarmee 5 procent hoger dan een jaar eerder. De effectenprovisie stabiliseerde, terwijl het renteresultaat licht daalde.
Volgens bestuursvoorzitter Karl Guha zette Van Lanschot afgelopen halfjaar ,,belangrijke stappen in de transformatie naar een gespecialiseerde wealth manager”. Mede dankzij de introductie van onlinespaar- en beleggingspropositie Evi ging het ondergebracht vermogen naar 1 miljard euro.
Slechte leningen
Van Lanschot voegde 35,5 miljoen euro toe aan de voorzieningen voor slechte leningen. Dat was 14 procent minder dan een jaar eerder. De bank merkte daarbij op dat ook het aantal debiteuren waarvoor een voorziening moet worden getroffen afneemt. De kapitaalbuffer (core tier 1-ratio) verbeterde tot 13,8 procent.
Van Lanschot kondigde vorig jaar een koerswijziging aan. Het bedrijf, dat zich tot dan toe vooral profileerde als een bank voor rijkelui en familiebedrijven, wil zijn klantenkring verbreden door zijn diensten ook aan te bieden aan mensen met een kleinere beurs. In dit kader komt de instelling in het najaar met een spaar- en depositorekening voor Nederlandse klanten. Verder wordt nog meer ingezet op vermogensbeheer.
Bestuursstructuur
De instelling past verder haar bestuursstructuur aan, om de wealth-managementstrategie en de kernactiviteiten beter tot uitdrukking te laten komen. Het bestuur wordt verkleind, doordat bestuurder Ieko Sevinga de bank na afloop van zijn termijn in mei 2015 zal verlaten. Naar verwachting komt er een executive board naast het verkleinde bestuur, die de kernactiviteiten gaat aansturen.
Guha liet in een toelichting weten geen voorspelling te doen voor de resultaten in de tweede helft van dit jaar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl