Zakendoen in het buitenland betekent voor ondernemers vaak onvermijdelijk dat je ook met de overheid te maken krijgt. Dan is het niet onbelangrijk hoe ‘zuiver’ ambtenaren opereren. Uit de nieuwe ranglijst van de wereldwijde corruptie-index blijkt dat van de grote Nederlandse handelspartners Frankrijk het zwakste scoort.
Hoe armer een een land, des te corrupter de overheid. Dat beeld komt ook naar voren in de nieuwe editie van de wereldwijde corruptie-index van de organisatie Transparency International. Die maakt een ranglijst op basis van uitgebreide peilingen per land en onderstaande kaart spreekt boekdelen. Roder is corrupter en dan kom je al snel uit in arme en opkomende landen. (gebruik de muis om landen aan te klikken en de kaart te verschuiven).
Het is dus niet verrassend dat corruptie een behoorlijke rol speelt in bijvoorbeeld Brazilië, Rusland en China. In de ranking van Transparency International, die loopt van 1 (extreem corrupt) tot 100 (zeer transparant) scoren deze drie landen respectievelijk. 38 punten, 37 punten en 29 punten.
Op een totaal van 168 landen staan Brazilië, Rusland en China respectievelijk op posities 76, 83 en 119.
Corruptie bij grote exportpartners Nederland
Voor veel Nederlandse ondernemers de grote exportpartners van ons land het meest relevant. Dat zijn Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Hoe presteren deze landen op de ranglijst?
In de editie van 2015 zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het schoonst met een score van 81 punten, en een gedeelde tiende positie. Dan volgt België met 77 punten en een vijftiende positie. Frankrijk scoort het zwakst met 70 punten en een 23ste plaats.
Nederland staat zelf op de vijfde plaats met 87 punten en heeft daarmee vier punten minder dan de nummer één, Denemarken.
Helaas geeft Transparency International geen uitsplitsing per land met een uitleg over waar precies de grootste problemen liggen. Wel geeft de verschuiving van scores vergeleken met eerdere jaren een indicatie. Zo is Nederlandse score van 87 punten in 2015 met vier punten verbeterd vergeleken een jaar eerder, terwijl Frankrijk maar één punt beter scoort.
Bij de opkomende landen is Brazilië door het corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras vijf punten achteruit gegaan in 2015, terwijl Rusland en China respectievelijk één en twee punten beter scoren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl