De weg naar succes is voor iedereen anders. Voor sommigen is het carrièrepad vrij rechttoe, rechtaan, voor anderen totaal niet.
Kijk bijvoorbeeld naar Donald Trump. Hij werd geboren in een vastgoedfamilie en erfde op zijn 25ste zijn vaders bedrijf.
Harry Potter-auteur J.K. Rowling daarentegen werkte bij Ammesty International en kreeg tijdens een vier uur durende treinvertraging een lumineus idee.
Om te laten zien dat er niet één weg naar de top is, laten we zien wat 12 mensen deden op hun 25ste.
Hillary Rodham Clinton was net afgestudeerd aan Yale Law School
Op haar 23ste begon Hillary te daten met medestudent Bill Clinton. Uiteindelijk bleef ze een extra jaar hangen bij de opleiding om bij haar vriend te zijn. In 1973, vlak voor haar 25ste verjaardag, kreeg ze haar diploma. Bill vroeg haar na het afstuderen ten huwelijk, maar Hillary sloeg het aanbod af.
Dat jaar begon ze te werken voor het Yale Child Study Center en publiceerde het artikel "Children Under the Law" in Harvard Educational Review.
Nadat ze in 1975 naar Arkansas verhuisde, besloot ze eindelijk 'ja' te zeggen tegen Bill's aanzoek. Vervolgens werd ze de first lady van Arkansas, first lady van de Verenigde Staten, senator en minister van buitenlandse zaken
Donald Trump nam zijn vaders vastgoedbedrijf over
Trump groeide op in een welvarend gezin, maar zijn vader wilde dat hij de waarde van geld leerde kennen, zo vertelde Trump in Forbes.
Als kind nam zijn vader hem mee naar de bouw en moest Donald samen met zijn broer lege plastic flessen oprapen in ruil voor geld. Hij verdiende er niet veel geld mee, maar leerde om te werken voor zijn geld.
Op zijn 25ste kreeg hij de zeggenschap over het bedrijf van zijn vader: Elizabeth Trump & Son. Later noemde Donald het bedrijf de Trump Organisation. Al snel raakte hij betrokken bij grote, winstgevende bouwprojecten in Manhattan.
Martha Stewart was een effectenhandelaar voor Monness, Williams en Sidel
Voordat iedereen in Amerika haar naam kende, werkte Stewart vijf jaar lang als een effectenhandelaar op Wall Street. Daarvoor was ze model voor merken als Unilever en Chanel.
"Er waren op dat moment maar een paar vrouwen op Wall Street... mensen hadden het over een glazen plafond, daar dacht ik nooit over na", zo vertelde Stewart in een interview met PBS's MAKERS series. "Ik zag mezelf nooit als minderwaardig en ik denk dat ik veel heb geleerd van mijn tijd als effectenhandelaar."
In 1972 verliet Stewart Wall Street om voor haar kinderen te zorgen. Een jaar later begon ze een cateringsbedrijf.
Arianna Huffington reisde voor de BBC naar muziekfestivals met haar toenmalige vriendje
Voordat ze door het leven ging als Arianna Huffington, was haar naam Arianna Stassinopolous. Op haar 21ste leerde ze de bekende Britse journalist Henry Bernard Levin kennen tijdens een quiz-show.
De twee kregen een relatie en hij werd haar mentor toen zij het boek 'The Female Woman' schreef. Het boek werd gepubliceerd toen ze 23 was.
De jaren daarna reisde ze met Levin de hele wereld over om muziekfestivals te bezoeken voor de BBC. Uiteindelijk liep de relatie stuk omdat Arianna niet wilde trouwen en geen kinderen wilde krijgen. Op haar dertigste verhuisde ze naar New York. Later dat jaar kwam haar biografie van Maria Callas uit, opgedragen aan Levin. Ze vertelde laten aan The Observer:
"Levin was mijn mentor. Tijdens onze tweede date gingen we naar 'The Mastersingers' in Covent Garden. Onze eerste buitenlandse reis ging naar Bayreuth om 'Wagner's Ring' te zien."
Richard Branson was al begonnen met zijn Virgin Records platenlabel
Op zijn twintigste opende Branson zijn eerste platenzaak, op zijn 22ste een studio en op zijn 23ste zijn eigen platenlabel. Tegen de tijd dat hij dertig was, had hij een internationaal bedrijf.
Aan Entrepreneur vertelde hij dat die eerste jaren zwaar waren: "Ik kan ze nog goed herinneren. Het is veel lastiger om als kleine ondernemer een bedrijf te beginnen dan dat je een bedrijf hebt met duizenden werknemers en vierhonderd bedrijven. Het is lastig om je familieleven bij elkaar te houden. Het is bloody moeilijk om hard te werken en er is eigenlijk maar één woord dat er toe doet en dat is overleven."
J.K. Rowling kreeg het idee voor de Harry Potter-boeken tijdens een treinreis
Rowling was 25 toen ze het idee voor Harry Potter kreeg tijdens een vier uur durende treinvertraging in 1990.
Die avond begon ze met het schrijven van haar eerste boek, maar het zou nog jaren duren voordat ze het af zou maken. Rowling werkte als secretaris voor het Britse kantoor van Amnesty International, maar werd ontslagen omdat ze te veel dagdroomde over Harry Potter. Dankzij de ontslagvergoeding kon ze de periode daarna focussen op het schrijven.
In deze periode trouwde ze, kreeg een dochter, scheidde weer en kreeg een klinische depressie. In 1995 was het eerste boek af en in 1997 werd het gepubliceerd.
Jay Z was al een rapper, maar relatief onbekend
Jay Z werd geboren als Shawn Carter en groeide op in Brooklyn New York. Rond zijn twintigste ging hij zich profileren als Jay Z.
De jaren daarna werkte hij samen met verschillende rappers, maar bleef relatief onbekend. Totdat hij het platenlabel Roc-A-Fella begon met twee vrienden op zijn 27ste. Hetzelfde jaar kwam zijn eerste album uit: Reasonable Doubt.
Marissa Mayer begon net met werken bij Google. Ze was de twintigste medewerker
Op haar 24ste begon Mayer te werken bij Google. Ze was de twintigste medewerker en de eerste vrouwelijke ingenieur van het bedrijf. Ze bleef dertien jaar bij het bedrijf totdat ze overstapte naar haar huidige rol als CEO van Yahoo.
Destijds had Google nog niet van die toffe campussen, vertelde Mayer in een interview met VMakers. "Toen ik er in april 1999 ging solliciteren werkten er zeven mensen. Het gesprek vond plaats aan de pingpongtafel die ook dienst deed als vergadertafel."
In die tijd had je nog een sollicitatiegesprek met iedereen in het bedrijf. Mayer moest dus de volgende dag terugkomen voor nieuwe gesprekken.
Warren Buffett werkte als verkoper in Omaha
In het begin van zijn jaren als twintiger werkte Buffett als verkoper voor Buffett-Falk & Co. Op zijn 26ste verhuisde hij naar New York om te gaan werken als beleggingsanalist. Gedurende dat jaar begon hij Buffett Partnership, Ltd., een investeringsmaatschappij in Omaha.
New York was niet echt zijn ding, zo vertelde hij aan NBC. "Op sommige plekken is het makkelijk om je gevoel voor verhoudingen kwijt te raken. Het is veel makkelijker om dat te behouden in een plaats als Omaha."
Mark Zuckerbergs Facebook was voor het eerst uit de rode cijfers en had 300 miljoen gebruikers
Op zijn 25ste werkte Zuckerberg al vijf jaar aan Facebook. In dat jaar, 2009, was het bedrijf voor het eerst uit de rode cijfers en had het 300 miljoen gebruikers. Hij was blij, maar het voelde pas als het begin. Op Facebook schrijft hij: "Zoals wij erover nadenken is dit pas het begin van ons doel om iedereen met elkaar te verbinden".
Een jaar later werd hij uitgeroepen tot Person of the Year door Time magazine.
Oprah Winfrey was mede-presentator van een talkshow in Baltimore
Volgens de Huffington Post werd Winfrey in 1977 op haar 23ste van het tijdslot van zes uur 's morgens afgehaald van de lokale tv-zender WJZ.
In 1978 werd de 24-jarige gevraagd om de talkshow 'People Are Talking' te presenteren op WJZ. Al snel kreeg ze nog een ander tv-programma.
Als twintiger bleef ze werken in Baltimore, totdat ze in 1983 verhuisde naar Chicago om 'A.M. Chicago' te gaan presenteren.
Sheryl Sandberg ontmoette mentor Larry Summers en ontving haar diploma van Harvard
Op haar 25ste studeerde Sandberg af als econome aan Harvard. Ze werkte bij de Wereldbank onder haar voormalige docent en mentor Larry Summers. Vervolgens ging ze terug naar Harvard om haar MBA te halen.
Ze werkte vervolgens bij McKinsey en op haar 29ste was ze Summer's Chief of Staff, toen hij minister van Financiën werd onder president Clinton.
Sandberg zegt dat haar opleiding aan Harvard Business School haar de mogelijkheden van internet deden inzien, zo vertelde ze tijdens de diploma-uitreiking van de opleiding afgelopen jaar: "Nog niet zo lang geleden zat ik op dezelfde plek als jullie, maar de wereld is enorm veranderd. Mijn groep, section B, had de allereerste online les. We moesten een AOL-chatroom gebruiken en moesten inbellen (je ouders kunnen dat uitleggen). We moesten een lijst met schermnamen uitdelen, wat het was ondenkbaar dat je je eigen naam zou gebruiken op het internet. Het werkte niet. Hij bleef maar crashen... de wereld was nog niet gemaakt om met meer dan 90 personen tegelijk te communiceren via het internet. Maar, we kregen we een blik op de toekomst. Een toekomst waarin technologie ons zou verbinden met onze collega's, familie en vrienden."